Γεωπολιτική διελκυστίνδα

Ο τούρκος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγόρησε την Ελλάδα για στοχευμένη παραβίαση των προβλέψεων των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Read More

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – Υπάρχει προοπτική;

Είναι προφανές ότι η επίσκεψη Erdogan στα Κατεχόμενα της Κύπρου δεν ήταν απλή φιέστα, ούτε επετειακού, ούτε απλώς τουρκικού εσωτερικού χαρακτήρος. Είχε αναμφισβήτητα στρατηγικό στόχο μηνύματος και επιβολής προς κάθε κατεύθυνση…

Read More

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Θεωρώ ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι διαφόρων εξελίξεων όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Αν και είμαι φύσει αισιόδοξος, νομίζω ότι αυτό το σταυροδρόμι που έχουμε μπροστά μας…

Read More

Τουρκία – Ρωσία: μια νέα πραγματικότητα;

Η χθεσινή συνάντηση στην Αττάλεια των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ ήταν όντως δύσκολη. Καθώς  σε πολύ πιο δύσκολη φάση έχουν μπει οι σχέσεις των δύο χωρών.

Read More

ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Tο 2021 γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από την ένταξή μας στην ΕΟΚ το 1981! Μια σημαντική επέτειος σαν κι αυτή πρέπει να αξιοποιείται αφενός ως ευκαιρία αναστοχασμού και αποτίμησης του παρελθόντος, και  αφετέρου ως ευκαιρία ενατένισης του μέλλοντος και σχεδιασμού για την κατάκτησή του.
Μια  σύντομη αποτίμηση των 40 χρόνων της Ελλάδας στην ΕΕ, μας οδηγεί να αναλογισθούμε με ανακούφιση τη θέση  της χώρας μας σήμερα, σε σύγκριση με τον εφιάλτη του πως θα ήταν η Ελλάδα εκτός της ΕΕ.

Read More

Ευρωατλαντική ασφάλεια και ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας

Η Σύνοδος Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες συνέρχεται με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της συνοχής της Συμμαχίας, τόσο στο διατλαντικό όσο και στο καθαρά ενδοευρωπαϊκό επίπεδο.

Read More

Ένα νέο ατλαντικό σύμφωνο

Η περιοδεία Μπάϊντεν στην Ευρώπη εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ευρώπης – Αμερικής.  

Read More

Archives

issuu.com (PDF)