Ντάλης Σωτήρης
Ο πόλεμος αλλάζει τα πάντα. Ετσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο. Ο κόσμος που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον. Ποια θα είναι άραγε η αποτύπωση της μεταβαλλόμενης πραγματικότητα. Σε αυτό το κομβικό ερώτημα απαντάει με εύστοχο τρόπο και εύληπτο λόγο ο Χένρι Κίσινγκερ στη συνέντευξή του στους «Financial Times» και επιβεβαιώνει πως η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα αναγνωρίζει ο Κίσινγκερ πως βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τεχνολογίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής τα οποία δεν θα φανταζόταν κανείς πριν από χρόνια.
Το βάρβαρο εγχείρημα της εισβολής στην Ουκρανία είναι τμήμα του τοξικού αφηγήματος του Πούτιν για τη μεγάλη Ρωσία που έχει απήχηση στο εθνικιστικό κοινό της Ρωσίας αλλά και αλλού στους σημερινούς απολογητές της ρωσικής εισβολής.
Οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και το αφήγημα του Πούτιν παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Η ρωσική εισβολή βρήκε μπροστά της μια άμυνα της Ουκρανίας επιτελικά εξαιρετικά οργανωμένη, η οποία πλέον ενισχύεται όλο και περισσότερο ειδικά από ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ευρωατλαντική κοινότητα, της οποίας τη συνοχή είχε επιχειρήσει να υπονομεύσει τα προηγούμενα χρόνια η Ρωσία, έδειξε τέτοια αντανακλαστικά που δεν περίμεναν και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε το αυτονόητο. Στηριζόμενη στις αρχές της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και της ελευθερίας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πήρε γενναίες αποφάσεις με τεράστιο κόστος για τις οικονομίες των κρατών-μελών. Κι αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Σήμερα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν σκληρύνει τη στάση τους και είναι πλέον σαφές πως η Δύση δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά τη νέα κατάσταση που δημιουργούσε διεθνώς η εισβολή και προφανώς υπολόγισε λάθος τις δυνατότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, υποστηρίζει ο Κίσινγκερ.
Υστερα από δ΄το και πλέον μήνες, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια πλήρη διεθνή σύγκρουση χωρίς τέλος και ο Πούτιν δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ήττα του. Με τις θηριωδίες στην Μπούκα και στη Μαριούπολη, μας έστειλε το μήνυμα πως είναι ικανός για τα χειρότερα και έσπευσε να μας θυμίσει τα πυρηνικά του.
Ο Κίσινγκερ αναγνωρίζει πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνολογίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής τα οποία δεν θα φανταζόταν κανείς πριν από χρόνια.
Το αποτύπωμα της επόμενης ημέρας θα είναι διαφορετικό και για την Κίνα, υποστηρίζει ο Κίσινγκερ. «Και δεν είναι φυσικό η Κίνα και η Ρωσία να έχουν τα ίδια συμφέροντα σε όλα τα προβλήματα που θα ανακύπτουν. Δεν νομίζω ότι εμείς είμαστε σε θέση να προκαλούμε διαφωνίες, αλλά νομίζω ότι θα το προκαλέσουν οι ίδιες οι συνθήκες» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι, όπως τονίζει αυτή η μεγάλη μορφή της παγκόσμιας πολιτικής ζωής, η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση για την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.
*Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πηγή: Τα Νέα 12-5-22