Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ
Πριν 20 χρόνια την 1η Ιανουαρίου του 2002, τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα του ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τα άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, που ξεκινά η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ενωσιακή διαδικασία, η χώρα μας ακολούθησε μια στρατηγική επιλογή που οδήγησε στη βαθύτερη ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό σχέδιο. Αυτή είναι και η υψηλή στρατηγική που υπηρέτησαν οι περισσότερες κυβερνήσεις που δρομολογείται το 1961 με τη Σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ.
Το 2021 γιορτάσαμε αυτά τα 40 χρόνια συμμετοχής της χώρας στο ευρωπαϊκό Σχέδιο, αλλά και τα 20 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (1η Ιανουαρίου 2001) που ενίσχυσε τη θέση και το ρόλο της χώρας στην ενοποιητική διαδικασία. Θα πρέπει και σήμερα να εξηγηθεί, πως η ελληνική κυριαρχία διασφαλίζεται μέσα από την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Γιατί τα τελευταία χρόνια, κάποιοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την εθνική κυριαρχία ως έννοια ασύμβατη με το ευρωπαϊκό σχέδιο. Σήμερα, πρέπει να το έχουν καταλάβουν κι αυτοί που θεωρούσαν το ευρώ αιτία της ελληνικής κρίσης και υποστήριζαν το 2015 την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και πρέπει να τους θυμίσουμε πως η χώρα δεν κατέρρευσε τότε γιατί η Ευρωζώνη λειτούργησε ως δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική οικονομία.
Ας μην ξεχνάμε πως το 2015 επιχειρήθηκε μια “διαφοροποίηση” της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία που πήρε τη μορφή αμφισβήτησης της στρατηγικής επιλογής της χώρας να μετέχει στην ΕΟΚ από το 1981 και στην Ευρωζώνη από το 2001.
Σεβασμός λοιπόν στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ήθελε την προκοπή της Ελλάδας μέσα στην ομάδα των πιο δημοκρατικών και αναπτυγμένων κρατών της Ευρώπης. Σεβασμός και στον Κώστα Σημίτη που κατάφερε να εξασφαλίσει στην Ελλάδα μια καλύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη και να την οδηγήσει μέσω της ένταξης στην Ευρωζώνη στον σκληρό πυρήνα της ενοποιητικής διαδικασίας.
Όπως σημείωνε ο πρώην πρωθυπουργός, «στην επιτυχία αυτή φτάσαμε μετά από συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησής μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Ήταν ένας εθνικός στόχος που τον πέτυχαμε. Ήταν μια νίκη που προστάτευσε τη χώρα μας σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ήταν μια σωστή επιλογή, στη σωστή συγκυρία, με εθνική συστράτευση», τόνισε ο κ. Σημίτης
Με αυτά τα εφόδια συνεχίζει και σήμερα να βγαίνει στις αγορές η χώρα μας!
Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση σηματοδοτεί πρωτίστως την ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία σημαίνει όμως και ένα πρότυπο ανάπτυξης μοναδικό στον κόσμο, που συνδυάζει κάποιες πολιτικές αλληλεγγύης με αντικειμενικό σκοπό μια ανάπτυξη που πρέπει να συμμεριζόμαστε όλοι.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα την Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς της Ελλάδα εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης.
Με αφορμή τους πρόσφατους εορτασμούς για τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους, τα 40 χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ και τα 20 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωζώνη, θα μπορούσαμε να πούμε πως η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ολοκληρώνει το ιστορικό εγχείρημα της εθνικής ανεξαρτησίας.
Ας αποφύγουμε λοιπόν τους μοιρολατρικούς τρόπους σκέψης και ας πορευτούμε σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα με γνώμονα έναν εξωστρεφή πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα να προκόβει σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.
*Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αν. καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του, ‘’Η «Δύσκολη» Ευρώπη’’.
Πηγή: Τα Νέα 3-1-2022