ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, 

 

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας,

Αθήνα 2021.

 

Μια εξαιρετική εισαγωγή στην ιστορία του κεντρικού θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτούργησε, ως κύριος μοχλός για την προώθηση του οράματος των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης. Πρόκειται για την ιστορία ενός μοναδικού στην ιστορία θεσμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθέτησε ως ουσιώδη τρόπο λειτουργίας του τη συναίνεση, του συμβιβασμού και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του, τα οποία δεν ήταν άλλα από τα ευρωπαϊκά κράτη που μόλις είχαν βγεί από τον πιο αιματηρό πόλεμο της Ιστορίας, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τάκης Αναστόπουλος (1948-2019), υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα γνωρίσει την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στις εργασίες της θεσμικής οικοδόμησης της Ευρώπης, με τις δυσκολίες και τις παλλινδρομήσεις που εμφανίζονταν κατά καιρούς και που εξακολουθούν, άλλωστε, να υπάρχουν.
Ο Τάκης Αναστόπουλος εμπιστεύθηκε αρκετά άρθρα του στον “Διπλωματικό Ταχυδρόμο”.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με πρόλογο του Νικηφόρου Διαμαντούρου, από τις εκδόσεις της Εστίας στη σειρά: Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη που διευθύνουν οι Ν.Καραπιδάκης και Κ.Κωστής