DAN MORAIN,

Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου,

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2021.

 

Κόρη δύο μεταναστών σε μια πολιτεία με φυλετικούς διαχωρισμούς, η Κάμαλα Χάρις κατάφερε με τον δυναμισμό και την εργατικότητά της να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Επόμενοι σταθμοί: η Γερουσία, η στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα (όταν ακόμα η υποψηφιότητά του για την προεδρία φαινόταν να μην έχει καμία τύχη) και μια ολική επαναφορά στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αφού μετά την ανεπιτυχή δική της καμπάνια για την προεδρία, πέτυχε με την πανέξυπνη παρασκηνιακή της στάση να λάβει την πολύτιμη υποψηφιότητα για το αξίωμα της Αντιπροέδρου δίπλα στον Τζο Μπάιντεν.

Η βιογραφία της Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα  βιβλίο για τις θεμελιώδεις αλήθειες που ενώνουν τον αμερικανικό λαό και για τον δύσκολο αγώνα της αναγνώρισης
και διαχείρισής τους, από την πένα μιας από τις πιο αξιοθαύμαστες εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Αμερικής.

Η δέσμευση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, να λέει την αλήθεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανατροφή της. Κόρη μεταναστών, μεγάλωσε στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, σε μια κοινότητα που ενδιαφερόταν βαθιά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Μεγαλώνοντας, η Χάρις δεν έκρυψε ποτέ το πάθος της για τη δικαιοσύνη και, όταν έγινε βοηθός περιφερειακού εισαγγελέα με την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή, εδραιώθηκε αμέσως ως μία από τις πρωτοπόρους στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επιβολής του νόμου στην Αμερική. Εξελέγη πολύ γρήγορα περιφερειακή εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και εξελίχθηκε στην κορυφαία αξιωματούχο επιβολής του νόμου στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Οι Αλήθειες μας είναι ένα βιβλίο που λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας και χρησιμοποιεί την αποθησαυρισμένη σοφία και γνώση που η Κάμαλα Χάρις έχει συλλέξει τόσο στο πλαίσιο της καριέρας της όσο και από τα άτομα που την έχουν εμπνεύσει περισσότερο, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης κρίσεων και ηγεσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές.

Μέσα από τη δική της πορεία στη ζωή και τα μεγάλα επιτεύγματα της εποχής μας, η Κάμαλα Χάρις μεταφέρει στους αναγνώστες ένα όραμα κοινού αγώνα, κοινού σκοπού και κοινών αξιών.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος Dan Morain, προσκεκλημένος ως επίσημος βιογράφος της Κάμαλα Χάρις στην ορκωμοσία της ως Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σκιαγραφεί ένα απολύτως ρεαλιστικό πορτρέτο αυτής της δυνατής, εύστροφης, απαιτητικής, εργατικής, έξυπνης και πολυεπίπεδης γυναίκας. Παράλληλα με όλα αυτά, μας αποκαλύπτει τι κάνει η Κάμαλα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: το πώς ερωτεύτηκε αργά στη ζωή της, πώς έγινε θετή μητέρα δύο παιδιών, πώς ενδιαφέρθηκε για τα λιγότερο γνωστά μέλη της ευρύτερης πολιτικής της οικογένειας που είναι μαζί της από παλιά.

Μέσα από τη διεισδυτική αυτή βιογραφία της –που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2021– θα γνωρίσουν όλοι τις αξίες και τις προτεραιότητές της, που συνθέτουν αυτό τον μοναδικό τρόπο που την έφερε στην κορυφή: τον τρόπο της Κάμαλα.