Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο και η Ελλάδα

 

ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ

 

Η άνοιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εποχή της ευρωπαϊκής αισιοδοξίας και ελπίδας. Τον Μάιο του 1945 τελειώνει ο καταστροφικός Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος  και πέντε χρόνια αργότερα τον Μάιο του 1950 μπαίνουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη ο Ψυχρός Πόλεμος συγκεντρώνει απειλητικά σύννεφα σύγκρουσης μεταξύ των ανατολικών και δυτικών κρατών της Ευρώπης και το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ των χθεσινών εχθρών. Η ουσία του προβλήματος βρισκόταν στη σχέση  μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. 

 

Στις 9 Μαϊου του 1950, σε μια ομιλία εμ­πνευσμένη από τον  Γάλλο τεχνοκράτη Ζαν Μονέ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν,  προτείνει την από κοινού εκμετάλλευση  των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της Γαλλίας και της Γερμανίας και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης, στην οποία θα μπορούσαν  να συμμετέχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και η οποία θα συντονίζεται από ένα ευρωπαϊκό όργανο, την Ανώτατη Αρχή. Η ιστορική διακήρυξη Σουμάν υπογράμμιζε μεταξύ άλλων πως, «η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διαφυλαχθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν. Η συμβολή που μπορεί να έχει μια οργανωμένη και ζωντανή Ευρώπη στον πολιτισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Διαδραματίζοντας  για περισσότερα από είκοσι χρόνια το ρόλο πρωτεργάτη για μια ενωμένη Ευρώπη, η Γαλλία είχε πάντα ως ουσιαστικό στόχο να υπηρετεί την ειρήνη. Επειδή δεν επιτεύχθηκε η Ευρώπη, είχαμε πόλεμο». Έβλεπε το Ευρωπαϊκό σχέδιο να οικοδομείται  μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργούσαν  μια πραγματική αλληλεγγύη. Η συνένωση των ευρωπαϊκών εθνών απαιτούσε την εξάλειψη της μακραίωνης διαμάχης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η δράση θα αφορούσε κατά πρώτο λόγο τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Για το σκοπό αυτό, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε να αναληφθεί αμέσως δράση σε ένα περιορισμένης εμβέλειας αλλά καίριο σημείο. Πρότεινε να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό μια κοινή Ανώτατη Αρχή της οποίας η οργάνωση θα έδινε δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα εξασφάλιζε την εγκαθίδρυση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτο στάδιο μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, και θα αλλάξει στη συνέχεια το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που επί πολλά χρόνια αφιερώθηκαν στην κατασκευή όπλων για πολέμους των οποίων υπήρξαν πάντα τα πρώτα θύματα, υπογράμμιζε η Διακήρυξη Σουμάν που θα οδηγήσει στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Προηγουμένως, στις 3 Ιουνίου 1950, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία θα προσυπογράψουν τη Διακήρυξη Σουμάν. Στις 26 Αυγούστου 1950,  το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης εγκρίνει το σχέδιο Σουμάν. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1950, δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Πληρωμών και ένα μήνα αργότερα στις 24 Oκτωβρίου, παρουσιάζεται το σχέδιο  Πλεβέν  για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άμυνας (ΕΚΑ). Είχε προηγηθεί η έναρξη του πολέμου της Κορέας, όταν στις 25 Ιουνίου 1950, δυνάμεις της Βόρειας Κορέας πέρασαν τον 38ο  παράλληλο προς τη Νότια Κορέα.  Στις 4 Νοεμβρίου, έχουμε την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών στη Ρώμη και στις 15 Φεβρουαρίου 1951, σε συνέχεια του σχεδίου Πλεβέν, πραγματοποιείται στο Παρίσι διάσκεψη με σκοπό τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας. Η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία συμμετέχουν  στη διάσκεψη παράλληλα με έξι χώρες παρατηρητές (ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Ηνω­μένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες)

Η άνοιξη της αισιοδοξίας και της ελπίδας για την Ευρώπη εκτός από τον Μάιο του 1950 περιλαμβάνει κι άλλον ένα μήνα ορόσημο για το ευρωπαϊκό σχέδιο. Τον Απρίλιο του 1951.  Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ιστορική ημέρα της 18ης Απριλίου 1951, όταν σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του Σουμάν,  έξι  χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) υπογράφουν τη Συνθήκη των Παρισίων για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Έξι ευρωπαϊκά κράτη θα ξεκινήσουν   μια εντελώς  νέα μορφή  διεθνούς συνεργασίας που θα στηρίζεται στη συνεκμετάλλευση του άνθρακα και του χάλυβα και θα εξασφαλίσει ειρήνη και ευημερία στα κράτη μέλη της πρώτης Κοινότητας. Η ΕΚΑΧ διαθέτει ως όργανά της, την Ανώτατη Αρχή, ένα Συμβούλιο Υπουργών, ένα   Δικαστήριο και μια Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Βασιζόμενες στο σχέδιο Σουμάν, οι έξι χώρες επέλεξαν να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους κάτω από έναν κοινό συντονισμό.  Η ΕΚΑΧ  αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, πράγμα που υπογραμμίζεται στην πανηγυρική  δήλωση των  «6». Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ΕΚΑΧ, προτιμώντας να παραμείνει έξω από την Κοινότητα. Ο λόγος: η αναγκαία παραχώρηση  εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κοινότητα.

Με αφορμή ημερομηνίες ορόσημα, όπως η 18η Απριλίου του 1951 πρέπει να θυμόμαστε τις φρικαλεότητες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και να αναλογιζόμαστε αυτά που ακολούθησαν στη δεκαετία του 1950, όταν πρωταγωνίστησε μια γενιά που πίστευε ότι πάνω στα ερείπια και στις στάχτες του πολέμου μπορούσε να οικοδομηθεί μια καλύτερη Ευρώπη που θα ενέπνεε όλο τον κόσμο.

Σήμερα στην εποχή της δυστοπίας  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ας αξιοποιήσουμε τα διδάγματα εκείνης της δεκαετίας . Με αλληλεγγύη και σεβασμό στις αξίες της ενωμένης Ευρώπης μπορούμε να βγούμε από την κρίση της πανδημίας πιο δυνατοί γιατί οι ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται μια νέα  φιλόδοξη ΕΕ. Στη μετά covid εποχή η ΕΕ πρέπει να πάει με καλύτερη συνοχή και περισσότερη αλληλεγγύη για να φτάσει στην απαραίτητη κυριαρχία.

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

– 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚ

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα την  Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς  της Ελλάδα εκτός ΕΕ. Αν επιχειρούσαμε μια σύντομη αλλά χρήσιμη αναδρομή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα συναντούσαμε εκείνες τις πολιτικές προσωπικότητες που τις χαρακτήριζε  ο εξωστρεφής πατριωτισμός και συνέδεσαν τη χώρα  μας με  το ευρωπαϊκό Σχέδιο. Η Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτηση σύνδεσης στην ΕΟΚ το 1959 (κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή). Πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με την ΕΟΚ (1957-1961), ήταν ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου και πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις  που οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών, το 1961.

Κορυφαία προσωπικότητα που υπηρέτησε  το ευρωπαϊκό όραμα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ξεχωρίζει  για τον ιστορικό  ρόλο του και την καθοριστική συμβολή  του στην ένταξη στην ΕΟΚ με  την ιστορική υπογραφή στο Ζάππειο στις 28 Μαϊου 1979. Ακολούθησε η διακυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και  η «ευρωπαϊκή προσαρμογή» του ΠΑΣΟΚ μέσω των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Στη συνέχεια έχουμε την  κυβέρνηση  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , η οποία συνέβαλε στην ενίσχυση  του ρόλου και  του λόγου  της Ελλάδας μέσα από τις διεργασίες μετάβασης από την ΕΟΚ στην ΕΕ το 1992.

Την  ενίσχυση  του ρόλου της χώρας μας  στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία ολοκλήρωσε με εύστοχο τρόπο ο Κώστας Σημίτης με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη  το 2001(συμπληρώσαμε 20 χρόνια φέτος) και την καθοριστική συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου.

Από την 1η Ιανουαρίου 1981, που ξεκινά η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ενωσιακή διαδικασία, η χώρα μας ακολούθησε  μια στρατηγική επιλογή που οδήγησε στη βαθύτερη ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό ενοποιητικό σχέδιο. Αυτή είναι και η υψηλή στρατηγική που υπηρέτησαν οι περισσότερες κυβερνήσεις.

Φέτος  γιορτάζουμε αυτά τα 40 χρόνια συμμετοχής της χώρας στην ενοποιητική διαδικασία. Θα  πρέπει  και σήμερα να εξηγηθεί, πως η ελληνική κυριαρχία διασφαλίζεται μέσα από την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Γιατί τα τελευταία χρόνια, κάποιοι  επιχείρησαν να εμφανίσουν την εθνική κυριαρχία ως έννοια ασύμβατη με το ευρωπαϊκό σχέδιο. Σήμερα, πρέπει  να το έχουν καταλάβουν κι αυτοί που θεωρούσαν το ευρώ αιτία της ελληνικής κρίσης και υποστήριζαν το 2015 την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και πρέπει  να τους θυμίσουμε πως η χώρα δεν κατέρρευσε γιατί η Ευρωζώνη λειτούργησε ως δίχτυ ασφαλείας.

Ας  αποφύγουμε λοιπόν τους μοιρολατρικούς τρόπους σκέψης και ας πορευτούμε σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα με γνώμονα έναν εξωστρεφή πατριωτισμό που θέλει την Ελλάδα να προκόβει σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη

 

Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του, Η «Δύσκολη» Ευρώπη. Σε αναζήτηση της νέας Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.