ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, KIVANC ULUSOY,

MENAHEM BLONDHEIM  (Επιμέλεια),

Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα 2019.

 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το σημείο συνάντησης της Δύσης και της Ανατολής, του οικονομικού βορρά και νότου, αλλά και τριών μεγάλων θρησκειών: του Χριστιανισμού, του Ισλάμ, και του Ιουδαϊσμού. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, έχει αποτελέσει διαχρονικά πεδίο σημαντικών διεκδικήσεων, οι οποίες οδήγησαν ακόμα και σε πολέμους -άμεσους ή δι’ αντιπροσώπων. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτές τις διεκδικήσεις ήλθε να προστεθεί μια σημαντική ανακάλυψη: οι υποθαλάσσιες πηγές ενέργειας.
Γεωπολιτικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η νέα ανακάλυψη θα αλλάξει ριζικά τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή, και οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου διερευνούν την έκταση των αλλαγών και το εύρος των επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη θεώρηση της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας αυτόνομης, “νέας” γεωγραφικής περιοχής, και όχι απλής προέκτασης των τριών ηπείρων -Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής- με στόχο να επιτευχθεί η αρμονία και η ισορροπία μεταξύ των γειτονικών κρατών μέσα από μια νέα θέαση των συμφερόντων τους. Οι συγγραφείς του τόμου προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα σχεδόν όλων  των κομβικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και καλύπτουν τις παρακάτω θεματικές.

Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο •Οι στρατηγικές επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης» στη Μέση Ανατολή • Πολιτικές και νομικές πλευρές που αφορούν την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευσή τους •Η σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης •Αναζήτηση ενός πλαισίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, το «τρίγωνο της φωτιάς» της Ανατολικής Μεσογείου, και η περίπτωση της θάλασσας της νότιας και ανατολικής Κίνας •Η εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: γεωοικονομικές και γεωπολιτικές παράμετροι •Η «χαλαρή» οιονεί συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, και Ελλάδας •Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου: μια ακανθώδης σχέση •Ελλάδα-Ισραήλ-Ανατολική Μεσόγειος: Θα βοηθήσουν οι κοινοί παρονομαστές το τρίτο στάδιο; •Η Αίγυπτος μπορεί να αναστρέψει τη ζοφερή ενεργειακή της εικόνα