ΑΘΑΝ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΜΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥΔΗ, 

Ιερά Μητρόπολη Κιέβου Εκκλησίας Κων/πόλεως (1686 μ.Χ.),

Ι. Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Ι. Μητρόπολη Σκοπίων Εκκλησίας Σερβίας (1922, 2004 μ.Χ.), σελ. 200.

Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη 2019.

 

Οι δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου της Εκκλησιαστικής Ιστορίας  Αθανάσιος Αγγελόπουλος και  Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ερευνώντας την ιστορία της Μητροπόλεως Κιέβου, Επαρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και Μητροπόλεως Σκοπίων, Επαρχίας του Πατριαρχείου της Σερβίας, τα ιστορικά κείμενα και τις γεωεκκλησιαστικές εξελίξεις, μάς παρουσιάζουν την έκδοση – μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και σαφή έκθεση και ανάλυση των ιστορικών γεγονότων και πεπραγμένων στην Εκκλησία της Αχρίδος και στην Εκκλησία της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, με επίκεντρο το κανονικό κείμενο του 1686.

«Τα εκκλησιαστικά ζητήματα, κάποιες χρονικές φορές, εξέρχονται του χώρου της Εκκλησίας. Καθίστανται διεθνή και απασχολούν σύνολη την επικαιρότητα. Θεολόγοι, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εκκλησιαστικοί αναλυτές, διπλωμάτες και πολιτικοί εκ των πραγμάτων εμπλέκονται σ’ αυτά. Καθένας, από τη δική του σκοπιά, παρεμβαίνει, για να συμβάλει, προφανώς, στην ανάδειξη της περί τα εκκλησιαστικά προβληματικής για τη λύση τους. Δεν έχει σημασία από ποια σκοπιά βλέπουν τα θέματα.

Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, όχι, κατ’ ανάγκη, και αποδεκτές και παραδεκτές. Αρκεί, και μόνο, να είναι καλοπροαίρετες για ανάδειξη και όχι συσκότιση της αλήθειας», σημειώνουν στον πρόλογό τους οι δυο συγγραφείς.