ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.,

Πολιτιστικές Υπηρεσίες

του Κυπριακού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,

Λευκωσία 2020.

 

Ο Λουκής Ακρίτας αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα τόσο της Κύπρου όσο και ολόκληρου του Ελληνισμού. Άνθρωπος προικισμένος, έγινε γνωστός για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, όταν υπηρέτησε ως Υφυπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου.

“Τώρα Λουκή θα έχεις να αναμετρηθείς με τη λησμονιά και το χρόνο”, έγραφε αμέσως μετά τον πρόωρο και αδόκητο θάνατό του Λουκή Ακρίτα το 1965 η σημαντική κύπρια συγγραφέας Ήβη Μελεάγρου.

Η βιογραφία που καταθέτει ο Τάκης Χατζηδημητρίου συνοδεύεται από το πλούσιο αρχειακό υλικό του Λουκή Ακρίτα και αναδεικνύει με εύστοχο τρόπο όλες τις πτυχές της πολύπλευρης προσωπικότητας του Λουκή Ακρίτα, ιχνηλατώντας την πορεία του στη δημοσιογραφία, την πολιτική και τη λογοτεχνία. Στα δεκαοκτώ κεφάλαια του τόμου παρακολουθούμε τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του Λουκή Ακρίτα.

Τα παιδικά του χρόνια στην πόλη Μόρφου, τις σπουδές του, τη συμμετοχή του ως στρατιώτη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την ίδρυση των Ελληνικών Χρονικών και των Καθημερινών Νέων, την ενασχόλησή του με την πολιτική (βουλευτής και Υφυπουργός Παιδείας στην Ελλάδα) και εν τέλει τον πρόωρο θάνατό του στο Λονδίνο.