ΤΖΑΪΛΣ ΜΙΛΤΟΝ.,

Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης,

Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Αθήνα 2021

 

75 χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ή D-Day όπως έμεινε στην ιστορία. Ήταν η μεγαλύτερη θαλάσσια στρατιωτική απόβαση. Στο βιβλίο του Μίλτον καταγράφονται για πρώτη φορά οι αυθεντικές αφηγήσεις όσων βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης θαλάσσιας στρατιωτικής απόβασης.

Στο νέο ιστορικό έργο του Τζάιλς Μίλτον, του συγγραφέα του Best Seller, Χαμένος Παράδεισος,  περιγράφονται από όλες τις πλευρές όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα μέσα από ιστορίες των επιζώντων: του έφηβου Αμερικανού κληρωτού, του επίλεκτου  Γερμανού αμυνόμενου, του Γάλλου αντιστασιακού. 6 Ιουνίου, 1944.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βερλέν: «Οι μακροί στεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου μ’ έναν λήθαργο μονότονο». Η «Μεγαλύτερη Ημέρα του Πολέμου» έχει αρχίσει. Έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 75 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία, ή D-Day όπως έμεινε στην ιστορία, Το αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κρινόταν εκείνο το ψυχρό πρωινό της 6ης Ιουνίου του 1944.

Εφόσον οι δυνάμεις των Συμμάχων κατόρθωναν να σχηματίσουν προγεφύρωμα στη βόρεια Γαλλία, ο δρόμος προς τη νίκη θα ήταν ανοιχτός και η ναζιστική Γερμανία θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα. Μια επική μάχη ακολούθησε…