HENRY LAURENS- MATTHIEU REY

 

Η Μεσόγειος σε αναζήτηση του εαυτού της

Εκδόσεις Μελάνι, Αθήνα 2020.

 

Και μόνο η ετυμολογία της λέξης Μεσόγειος της προσδίδει εκ προοιμίου έναν πολιτικό ρόλο. Είναι ταυτόχρονα η θάλασσα που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική, ένα σύνορο που κάποιοι θα επιθυμούσαν να ονομάσουν «φυσικό» ανάμεσα σε διαφορετικούς, ασυμβίβαστους κόσμους, και λίκνο της «λεκάνης της μεσογείου», ενός γεωγραφικού χώρου με πολλές ενδείξεις ομοιογένειας. Αποτελεί επίσης, και κυρίως, τόπο κάθε ανταλλαγών: εμπορικών, πολιτισμικών, ανθρώπινων…

Η περιοχή της Μεσογείου είναι, επομένως, ένας χώρος θεμελιωδώς πολιτικός, στην καρδιά της επικαιρότητας – συγκρούσεις δίχως τέλος, μεταναστευτικές «κρίσεις», ενώσεις και απομακρύνσεις εδαφικές ή εμπορικές, επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις. Οι πολιτικές για την Μεσόγειο καταδεικνύουν και χαράζουν μονοπάτια σκέψης σχετικά με την κατάσταση σε αυτό το θαλάσσιο σταυροδρόμι που όλοι θα ήθελαν να μπορούν να ονομάζουν Mare Nostrum.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ

(Εισαγωγή-Επιμέλεια)

 

Μare Nostrum: Μετατοπίσεις

ισχύος στον Γεωπολιτικό Χάρτη της Μεσογείου.
Γεωπολιτικές & Γεωοικονομικές προκλήσεις

Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2020.

 

Η Μεσόγειος είναι… η Μεσόγειος είναι… η Μεσόγειος είναι … Υπάρχει κάτι ανεξήγητο που μας σπρώχνει κάθε φορά και θα μας σπρώχνει πάντα να προσπαθούμε να ανασχηματίσουμε ψηφίδα ψηφίδα το μωσαϊκό της Μεσογείου, να συντάξουμε για άλλη μια φορά τον κατάλογο των δυνάμεων που τη συνθέτουν, να εξακριβώσουμε τη σημασία της καθεμιάς ξεχωριστά, αλλά και την αξία της σε σχέση με τις άλλες: Η Ευρώπη, το Μαγκρέμπ, η Εγγύς και Μέση Ανατολή, ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, το Ταλμούδ, η Βίβλος και το Κοράνι, η Αθήνα και η Ρώμη, Ιερουσαλήμ, Αλεξάνδρεια και Κωνσταντινούπολη, Βενετία και Γένοβα, η διαλεκτική, η δημοκρατία και η τέχνη της Ελλάδας. Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο ιστορία και δεν ανέχεται τα πολύ στενά όρια.

Η Μεσόγειος είναι σε έναν πίνακα του Ραούλ Ντιφί μια υδάτινη έκταση ενός γαλάζιου χρώματος αλισίβας, με πολλά μικρά κύματα, ένα πυκνό πλέγμα από λευκά πανιά, με κέντρο τους, κάποτε, την γκρίζα σιλουέτα ενός ατμόπλοιου.

Η Μεσόγειος είναι μια απέραντη θάλασσα, χωρίς ακριβή όρια, με διάφορα ασαφή σημεία αναφοράς, αλλά είναι ταυτόχρονα και πολύ μικρή. Δεν είναι τυχαίο το ότι ορίζεται ως λεκάνη, αλλά θα ήταν καλύτερα να την αποκαλέσουμε δρόμο.

Άραγε και δρόμος ειρήνης; Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στον παρόντα συλλογικό τόμο, επιχειρείται ένας αναστοχασμός πάνω στις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις και μετατοπίσεις ισχύος που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αποτυπώνεται στο μέτρο του εφικτού ο πρόσφατος ακαδημαϊκός και πολιτικός διάλογος.

 

Γράφουν οι: ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ · ΑNΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ · ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ · ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ · ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΤΑΛΙΔΗΣ · ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ · ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΟΛΑΚΗΣ · ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΔΑΔΑΣ · ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ · ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΩΓΑΣ · ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ · ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ · ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ · ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΑΝΝΗΣ · ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ · ΑΚΗΣ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ · ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΟΠΠΑ · ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ · ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΑΣ · ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ · ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ · ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ · ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ · ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ · ΑΝΝΙΤΑ ΜΠΑΡΔΑΚΑ · ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ · ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑ · ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ · ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ · ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ · ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ · ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΡΩΣΣΙΔΗΣ ·  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ · XAΡΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ · ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΡΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ · ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ · ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ · ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ · MAΝΙΑ ΤΕΛΑΛΙΑΝ · ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ · ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ δ/ντης ΙΔΙΣ BΑΣΙΛΗΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ · ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΚΑΣ · ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ · ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ · ΕIΡHNH ΧΕΙΛΑ · ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ