Του Γιώργου Κακλίκη
πρέσβη επί τιμή, ειδικού συμβούλου του ΕΛΙΑΜΕΠ
Ουσιαστικό και όχι θεωρητικό βήμα θεωρείται η κορύφωση των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων με την προοπτική της προμήθειας δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αθήνα και Παρίσι φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία που, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταλήξει στην ένταξη των δύο φρεγατών στην αμυντική δύναμη της Ελλάδας της οποίας ο στόλος χρειάζεται πανθομολογούμενα ανανέωση. Και, όπως φαίνεται, η αγορά των πλοίων αυτών θα αποτελέσει πιθανότατα την αρχή μιας συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου με την προοπτική προμήθειας και άλλων αργότερα ή , στην καλύτερη περίπτωση, στην ελληνογαλλική συνεργασία ναυπήγησης φρεγατών του συγκεκριμένου τύπου σε ελληνικά ναυπηγεία.
Η δαπάνη– όπως τουλάχιστον αναφέρεται στον εξειδικευμένο στην άμυνα Τύπο– κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Φαίνεται όμως ότι οι Γάλλοι έχουν κινηθεί όχι μόνο μεθοδικά αλλά και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για την Ελλάδα προτάσεις που καθιστούν την πρότασή τους ξεχωριστά ανταγωνιστική. Και αν η κατάληξη των επαφών της πολυάριθμης γαλλικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα, είναι ευτυχής, δεν θα είναι πολύ μακριά η στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει δύο σύγχρονες πολεμικές μηχανές που σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της αμυντικής τεχνολογίας. Και όπως ακούγεται οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο, μέχρι να παραδώσουν τα πολεμικά αυτά πλοία, να παραχωρήσουν προς χρήση στην ελληνική πλευρά φρεγάτες FREMM προκειμένου η ελληνική άμυνα να είναι σε θέση από τώρα να αντεπεξέλθει στις αυξημένες της ανάγκες. Ο διαρκής εξοπλισμός της Τουρκίας και η αλματώδης εξέλιξη της αμυντικής βιομηχανίας της σε διάφορους τομείς, ώθησαν ασφαλώς την Αθήνα στην απόκτηση ψηφιακών πολεμικών πλοίων κατηγορίας Stealth τα οποία – εξοπλισμένα με κορυφαία προϊόντα τεχνολογίας αιχμής–θα μπορούν να αναπτυχθούν σε πλειάδα τομέων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανοιχτή θάλασσα.
Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία βρίσκονται και σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο και ορθά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις «βαθιές ιστορικές τους ρίζες». Και το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που αρθρώνει σήμερα συγκεκριμένο και σοβαρό λόγο υπέρ της ευρωπαΐκής συνοχής και υπέρ του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα είναι παρών όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ίδια την Ελλάδα αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι στοιχεία που ασφαλώς έπαιξαν και αυτά ρόλο στην απόφαση της Αθήνας να εξετάσει με πολλή προσοχή την γαλλική πρόταση. Το Παρίσι έδωσε δείγματα τα τελευταία χρόνια ότι ναι μεν προτάσσει τα γαλλικά συμφέροντα, πλην όμως μένει σταθερό στις αξίες του και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη παρεμβαίνοντας, όπως οι περισσότεροι, με πυροσβεστικά ευχολόγια αν τα σημεία τριβής εξελιχθούν σε εστίες σύρραξης.
Πηγή: Τα Νέα 3 Ιουλίου 2020