ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ
Aυτή την περίοδο εξελίσσεται στα ΑΕΙ η διαδικασία της εξεταστικής του Ιουνίου. Ήταν μια διαδικασία διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω των μέτρων που ελήφθησαν.
Tο αντικείμενο ενός εκ των μαθημάτων που είχα την ευθύνη διδασκαλίας και εξέτασης ήταν η εισαγωγή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Επιχειρήσαμε να δούμε πως μέσα από τις στάχτες της καταστροφής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε το σπουδαίο σχέδιο της συνεργασίας διαφορετικών κρατών με βασικό πυλώνα την αλληλεγγύη. Για άλλη μια χρονιά διαπίστωνες κανείς τη μεγάλη αδυναμία των μέχρι πριν ένα χρόνο μαθητών λυκείου να κατανοήσουν τη σημασία του τραύματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά συνέπεια τον κομβικό ρόλο της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη δημιουργία μιας Ευρώπης που δεν πρέπει ρισκάρει με επικίνδυνους εθνικισμούς. Αυτό οφείλεται προφανώς στο γεγονός πως κανείς δεν μπήκε στον κόπο τα προηγούμενα χρόνια να εξηγήσει σε αυτά τα παιδιά, τους σημερινούς φοιτητές των προγραμμάτων Erasmus τη σημασία της συνεννόησης και της αλληλεγγύης που είχε πάντα ανάγκη η Ευρώπη. Κι αυτό το έλλειμμα συνεχίζει να υπάρχει γιατί καμία μεταρρύθμιση στη Μέση Εκπαίδευση δεν το έλαβε υπόψη της.
Η ανάγκη να διδαχθεί (όχι απλώς να υπάρχει σε κάποιο βιβλίο) στη Μέση Εκπαίδευση το ευρωπαϊκό τραύμα παράλληλα με την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Μόνο έτσι θα μειωθεί η δεξαμενή με τα θολά νερά από την οποία αντλούν «δύναμη» οι φοβικοί εθνικολαϊσμοί, οι ολοκληρωτισμοί, ο φασισμός και τα ναζιστικά μορφώματα.
Ίσως τώρα που επιχειρείται άλλη μια μεταρρύθμιση στη Μέση Εκπαίδευση θα ήταν χρήσιμη η προσθήκη της υποχρεωτικής διδασκαλίας της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης στη Μέση Εκπαίδευση . Μήπως έφτασε η στιγμή να γιατρέψουμε ένα έλλειμμα της εκπαίδευσης που συνδέεται με την διαμόρφωση νέων ανθρώπων που θα πρωταγωνιστούν αύριο σε μια σύγχρονη κοινωνία πολιτών της αλληλεγγύης και του σεβασμού του άλλου.
Αν για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Παιδεία είναι η λύση για τα περισσότερα προβλήματα τους, για την Ελλάδα είναι ιστορική επιταγή.
Σε μια νέα φιλόδοξη Ένωση που θα την ενώνει η αλληλεγγύη, η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη δική της ευρωπαϊκή επανεκκίνηση και να πορευτεί με γνώμονα έναν εξωστρεφή πατριωτισμό.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν τα δικά μας παιδιά του Erasmus να στηρίξουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και ολοκλήρωση και να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σωτήρης Ντάλης είναι Αν. καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Παν. Αιγαίου. Από τις εκδ. Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του: «Η “Δύσκολη” Ευρώπη. Σε αναζήτηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης».
**