Κωστής  Σταμπολής., 

Εκδόσεις Αίολος, Αθήνα 2019, σελ. 1012.

 

Το βιβλίο του Κωστή Σταμπολή, προέδρου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Πετρέλαιο, η Μοιραία Εξάρτηση», ακολουθεί τους δρόμους του «μαύρου χρυσού» και διερευνά τη θέση του σήμερα,  σε μια περίοδο που η παγκόσμια  κοινότητα στρέφεται κατά των ορυκτών καυσίμων προκειμένου να διασωθεί ο πλανήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της πληροφόρησης που αφορά στην ενέργεια, κυρίως όμως στο πετρέλαιο, αλλά και στο να γίνει περαιτέρω αντιληπτός ο καίριος ρόλος ενός καυσίμου που καθόρισε όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, αφότου ανακαλύφθηκε, εξορύχθηκε και χρησιμοποιήθηκε, συμβάλλοντας ουσιαστικά, στην εκβιομηχάνιση και στην τεχνολογική πρόοδο, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Ο συγγραφέας δίνει, όμως και μια άλλη διάσταση για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της νέας έκδοσης. Γράφει χαρακτηριστικά στο προλογικό σημείωμά του: «Παρατηρώ έντρομος τη μεγάλη κλίμακα παραπληροφόρησης που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, σε όλο το εύρος του ενεργειακού χώρου, ιδιαίτερα μάλιστα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω με ώθησαν στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, που γραμμένο στα ελληνικά, έρχεται να συμπληρώσει τη βιβλιογραφία η οποία, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα, είναι μάλλον φτωχή».

Ο  Κωστής Σταμπολής, άρχισε να ιχνηλατεί, από επιστημονικής και δημοσιογραφικής σκοπιάς, τους δρόμους του πετρελαίου και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την κοινωνία,  εδώ και τέσσερις δεκαετίες. «Σήμερα, το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες γενικότερα, είναι ο παράγων που επηρεάζει καίρια, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φυσικό πόρο, τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα γεωπολιτικής αστάθειας.»

Στον πρώτο τόμο του δίτομου αυτού έργου –αναμένεται να ακολουθήσει ο δεύτερος τόμος έως τα τέλη του έτους- ο συγγραφέας, επιχειρεί μια εκτενή και ιδιαίτερα σημαντική αναφορά στην ιστορία της εποχής του πετρελαίου, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Παράλληλα, το βιβλίο αναδεικνύει τις κορυφαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη μάχη που διεξάγεται για τον έλεγχο και εκμετάλλευση των βασικών ενεργειακών πόρων, προεξαρχόντων των υδρογονανθράκων. «Ο τετραπλασιασμός της τιμή του αργού πετρελαίου μέσα σε διάστημα λιγότερο των πέντε ετών (2003-2008) και οι έντονες αυξομειώσεις της, έκτοτε, καθιστούν τη συζήτηση γύρω από το πετρέλαιο και τις συσχετιζόμενες με αυτό, πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις, περισσότερο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.» γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Κωστής Σταμπολής.

Ένα από τα βασικά θέματα που αναδεικνύει το βιβλίο, είναι ότι οι μεγάλες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στον πλανήτη, τα τελευταία χρόνια διαδραματίζονται γύρω από τις προσπάθειες, τις βλέψεις και τους αγώνες για τον έλεγχο και εκμετάλλευση βασικών ενεργειακών πόρων, με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες, σε βαθμό που είναι εύλογο να μιλάμε για πρωτοφανή οικονομική και πολιτική ομηρία. Έτσι, που το πετρέλαιο να αποτελεί, στην εποχή μας, αναγκαία όσο και μοιραία εξάρτηση.

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Κωστή. Σταμπολή, γίνεται εκτενής αναφορά στον καίριο ρόλο που έπαιξαν ΗΠΑ και Ρωσία στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και την εδραίωση του πετρελαίου ως του βασικού καυσίμου του 20ου αιώνα. Ακόμα το σύγγραμμα αναφέρεται εκτενώς  στην ανακάλυψη και την εκμετάλλευση πετρελαίου στην Περσία, το Ιράκ, τη Σ. Αραβία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, στην επικράτηση του ορυκτού έναντι της ηλεκτροκίνησης, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην έκβαση δύο παγκοσμίων πολέμων, στην ανάδυση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που έμειναν στα χρονικά ως «Οι 7 Αδελφές», στις μεγάλες πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70 και στην ανάδειξη του OPEC ως καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση των τιμών του αργού και όχι μόνο.

Τέλος, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο απαντά στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και φ. αέριο και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν. Η απάντηση είναι απόλυτα θετική με την παράθεση σειράς πινάκων και χαρτών αλλά και στοιχείων παραγωγής που τεκμηριώνουν την άποψη του συγγραφέα ότι η χώρα μας πραγματικά κρύβει έναν αναξιοποίητο υπόγειο πλούτο. Με την διεξαγωγή ερευνών σε συνεχή και οργανωμένη βάση να αποτελεί το κλειδί για την ανακάλυψη και αξιοποίηση του υδρογοανθρακικού πλούτου που διαθέτει η χώρα.