Δημήτρη Καραϊτίδη

 Πρέσβη ε.τ.

 

Η ανώμαλη τροχιά στην οποία κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με κύριο χαρακτηριστικό τις διαρκείς αναταράξεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό πράγμα τοπίο διατηρεί και ενισχύει την υπάρχουσα μεταξύ των δύο χωρών ένταση. Υπό το φως της διαπίστωσης αυτής παρατηρητέα τα ακόλουθα:

■ Η Τουρκία με τις υπονομευτικές για τα ελληνικά συμφέροντα δηλώσεις και πράξεις της είναι σαφές ότι επιδιώκει τη συντήρηση της οξύτητας με σκοπό τον εκφοβισμό και την κόπωση της Ελλάδος και τον εν καιρώ εξαναγκασμό της σε συνομιλίες επί θεμάτων που θα επιλέξει η ίδια, στο κλίμα που θα την ευνοεί και στην κατεύθυνση που εκείνη θα επιλέξει.

■ Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι υπερβολή να θεωρηθεί ότι στη λογική της τουρκικής στρατηγικής ενυπάρχει σταθερά και η ιδέα της στρατιωτικής εμπλοκής εφόσον παρουσιαστεί η κατάλληλη συγκυρία και αν αυτό κριθεί σκόπιμο και πρόσφορο για την επίτευξη των τουρκικών στόχων.

■ Η τουρκική ηγεσία αξιοποιεί επιδέξια την διεθνή κατάσταση όπως αυτή ορίζεται από τη φιλική στάση του αμερικανού προέδρου αλλά και το απροκάλυπτο ρωσικό ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών ρωσοτουρκικών σχέσεων καθώς και από τη διστακτική, μολονότι αποδοκιμαστική, στάση της ΕΕ.

■ Η συνισταμένη των στοιχείων αυτών σε συνδυασμό με τις υψιπετείς ερντογανικές φιλοδοξίες ωθούν την ατίθαση γείτονα να υιοθετεί νοοτροπία αυτόνομης περιφερειακής δύναμης και να εφαρμόζει πολιτική αναθεώρησης συνόρων και επιβολής των στόχων της με μεθόδους αυθαιρεσίας. ιδίως απέναντι σε χώρες που θεωρεί κατώτερες από αυτή σε ισχύ όπως η Ελλάδα.

■ Οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, οι αδίστακτες απαιτήσεις κυριότητας σε ελληνικά νησιά, το παράνομο σύμφωνο με τη Λιβύη, επιβεβαιώνουν με εύγλωττο τρόπο τις κακόβουλες τουρκικές προθέσεις.

■ Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η χώρα μας ορθώς ακολουθεί πολιτική που αποβλέπει στην ειρήνη και στην καλή γειτονία. Αλλά, η φιλειρηνική πολιτική για να είναι αποδοτική πρέπει να ευρίσκει ανταπόκριση και από την επιθετικά κινούμενη πλευρά. Επομένως, πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μηνύματα αποφασιστικότητας και πειστικής αμυντικής ισχύος. Έτσι ώστε η ετέρα πλευρά να μην την ερμηνεύει ως αδυναμία. Και να γνωρίζει ότι σε περίπτωση ανάφλεξης θα καταβάλλει και αυτή βαρύ τίμημα ζημιών.

■ Εάν και πότε η Τουρκία θα «αναγνώσει» ορθά τη στάση μας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Επιβάλλεται συνεπώς να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα καταστήσουν τη γραμμή μας σαφή και πλήρως κατανοητή και προς την Τουρκία και προς όλες τις πλευρές.

■ Προς τούτο απαιτείται, πρωτίστως, άριστη οργάνωση της άμυνας μας, ψύχραιμη αλλά και ψυχρή αντιμετώπιση προκλήσεων, κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση για εξασφάλιση υποστήριξης και υπογράμμιση της θέσης μας ότι τις απειλές δεν θα τις υποστούμε με ηττοπαθή και χλιαρό ενδοτισμό.

■ Είναι ανάγκη να γίνει σαφές ότι στα ειλικρινά μηνύματα συνεννόησης θα υπάρχει θετική στάση από ελληνική πλευρά. Αλλά σε δηλώσεις του τύπου «μην ασχολείστε μαζί μας για να μη σας βλάψουμε», ή σε αόριστες προτροπές τρίτων να «τα βρουν οι δύο χώρες μεταξύ τους» η Ελλάδα πρέπει να κινείται με νηφάλια προσοχή και επιφυλακτικότητα τονίζοντας ότι η συνεννόηση για την ειρήνη απαιτεί έμπρακτα δείγματα καλόπιστων προθέσεων.

Συμπέρασμα: Ο ορίζοντας παραμένει σκοτεινός και οι ενδείξεις βελτίωσης των πραγμάτων συνεχίζουν να είναι γριφώδεις.