Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ

 

Τις  τελευταίες μέρες  με  αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι  και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν τονίστηκε  η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα. Πράγματι, η υποστήριξη αυτή  υπήρξε ουσιαστική  όλα  τα χρόνια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων και θα λέγαμε καθοριστική τον Ιούνιο του 2015, όταν η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης εξαιτίας ενός προβληματικού δημοψηφίσματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει  σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα και η σχέση Αθήνας και Παρισίων  φαίνεται να παίρνει χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας. Πρόθεση της Γαλλίας είναι να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεσόγειο. Είναι προφανές πως ο Μακρόν έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει  στην Τουρκία να εξελιχθεί σε κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη.

Με αφορμή τις τουρκικές αυθαιρεσίες στη Μεσόγειο, όπως αυτές εκφράστηκαν με τα τουρκολιβυκά  μνημόνια και τις «πρωτοβουλίες» στην κυπριακή ΑΟΖ, Γαλλία και Ελλάδα σχεδιάζουν μια ουσιαστική συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας που θα είναι ανοικτή για συμμετοχή από  όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Προφανώς αυτή  η συνεργασία θα στηρίζεται στη διαρκή στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας.

Μόνο μέσα από τη σύγκλιση  συμφερόντων  περισσοτέρων κρατών της ΕΕ θα προκύψει η απαραίτητη αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα ζητήματα μιας παρατεταμένης κρίσης στη Μεσόγειο.

Μακρόν και Μητσοτάκης μιλούν  για μια φιλόδοξη Ένωση που θα την ενώνει η αλληλεγγύη. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση παγκόσμιος παίκτης, με περισσότερα μέσα για την ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της,  με στρατηγική σκέψη και σύγκλιση  συμφερόντων.

Το κλειδί για να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις είναι  να εξοπλιστεί  με την απαραίτητη κυριαρχία. Για να καθορίζει η ίδια η Ένωση το μέλλον της χρειάζεται περισσότερη κυριαρχία.

Η Ένωση ως πολιτικό εργαλείο σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο με περισσότερη κυριαρχία στο οικονομικό επίπεδο με την εμβάθυνση και ολοκλήρωση της Ευρωζώνης που θα συμπληρώνεται  με το σχέδιο ανάπτυξης της ευρωπαϊκής κοινής άμυνας προκειμένου η ΕΕ να είναι σε θέση να εξασφαλίζει τη στρατηγική της αυτονομία.

Η Ελλάδα με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση μπορεί να πορευτεί με εκείνους που πιστεύουν  στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο.

______________________

*Ο Σωτήρης Ντάλης είναι αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων-διεθνούς πολιτικής και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.