ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ (επιμ.),
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2019.
«Ο ξεσηκωμός του 1821 υπήρξε κυρίως έργο Ελλήνων στην υπηρεσία του οθωμανού επικυρίαρχου: των προκρίτων του Μοριά ως μέρους της φοροεισπρακτικής μηχανής του κράτους, των αρματολών της Ρούμελης ως φυλάκων των στενών περασμάτων της ενδοχώρας, του ανώτατου κλήρου ως πολιτικού και πνευματικού εκπροσώπου του Γένους υπόλογου στην Υψηλή Πύλη.
Η μακραίωνη τουρκική κυριαρχία δεν αλλοίωσε την ελληνική γλώσσα και την ορθόδοξη πίστη. Έτσι στάθηκε δυνατόν τα γεγονότα της Τριπολιτσάς και του Μεσολογγίου να εξιστορηθούν από πλήθος μεγάλων και μικρών λογίων. Στην κατηγορία των μορφωμένων ανήκουν οι Τερτσέτης και Σπηλιάδης, ενώ στους λίγο πολύ αυτοδίδακτους οι Αινιάν, Κασομούλης και Φωτάκος. Οι συλλογές μαρτυριών για την Τριπολιτσά και το Μεσολόγγι μάς γνωρίζουν τους αγωνιστές που κρατούσαν και το καλαμάρι εκτός από τα όπλα».
Ο εορτασμός της εφετινής 25η Μαρτίου επί της ουσίας αποτελεί το προοίμιο της μεγάλης επετείου για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης που θα κορυφωθεί το 2021.
Μίας επετείου η οποία ακριβώς επειδή αφορά στον θεμέλιο λίθο της σύστασης του νέου ελληνικού κράτους, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία νέα (περισσότερο νηφάλια, εν τέλει) προσέγγιση προσώπων και γεγονότων.
Στο νέο βιβλίο με τίτλο «1821 Τριπολιτσά Μεσολόγγι Πολιορκία και Άλωση» , ο καθηγητής, Θάνος Μ. Βερέμης φωτίζει, επιλέγοντας και σχολιάζοντας τα λόγια των ίδιων των αγωνιστών, δύο κομβικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης: την πτώση στα χέρια των Ελλήνων της διοικητικής πρωτεύουσας των Οθωμανών, της Τριπολιτσάς, και την πτώση του Μεσολογγίου στα χέρια των Οθωμανών, που σήμανε το τέλος της Επανάστασης στη δυτική Στερεά Ελλάδα.
Η έκδοση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη (Α Μέρος Τριπολιτσά – Β Μέρος Μεσολόγγι), των οποίων προηγείται, εν είδει εισαγωγής. Περιλαμβάνει επίσης σύντομο Χρονολόγιο γεγονότων.