Από την Πράγα μας έρχονται τα μαντάτα. Τέσσερις ηγέτες εθνικιστικών και ακραίων κομμάτων, έστειλαν το μήνυμα της συνεργασίας τους ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κ. Λεπέν στην Γαλλία, διεκδικεί την πρώτη θέση στην χώρα της. Ο κ. Βίλντερς της Ολλανδίας πιάνει δημοσκοπικά την πρωτιά εδώ και μήνες. Το ίδιο και ο κ. Σαλβίνι της Ιταλίας. Οι τρεις βρέθηκαν στην Πράγα καλεσμένοι του Τσέχικου ακροδεξιού κόμματος του οποίου ηγείται ο κ. Οκαμούρα. Ο Ιταλός ακροδεξιός έστειλε μήνυμα με το οποίο προσυπογράφει το κίνημα που φιλοδοξεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην νέα Ευρωβουλή, την ‘’Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας’’.

Με λίγες φράσεις περιέγραψαν τους άξονες της στρατηγικής τους, που πίσω από καθησυχαστικές και συναισθηματικές φράσεις κρύβουν τις παλαιότερες προθέσεις τους για διάλυση της Ευρώπης και του Ευρώ.

‘’Αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας,  είναι η δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρμονίας που τα εθνικιστικά κόμματα ενωμένα προτείνουν στα 500εκ. των Ευρωπαίων , ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας’’, δήλωσε η παλιά εκφραστής του αντισημιτισμού, της εξόδου από την Ε.Ε. και  το Ευρώ. ‘’Ο αγώνας μας δεν είναι απλά η κατάκτηση εδρών στο Ε. Κοινοβούλιο, αλλά μια μάχη για τον Πολιτισμό’’. Και ο Βίλντερς μίλησε για μια πατριωτική ομάδα που μάχεται την ισλαμοποίηση της Ευρώπης, την εθνική κυριαρχία, τον τερματισμού της πολιτικής ανοιχτών συνόρων..

Γιατί όμως δεν μιλούν πλέον ανοιχτά για διάλυση της Ένωσης, αλλά συντάσσονται με τη Ρωσική εκδοχή μιας Ευρώπης των εθνών; Γιατί η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τρεις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου,  επιβεβαιώνει την συνεχή αύξηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς την Ένωση. Ίσως το δράμα του Brexit αποκαλύπτει σταδιακά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των Βρετανών εθνικιστών. Η λεπτή διαφορά που τους χωρίζει είναι ότι ο Φάρατζ , ο Τζόνσον και τ’άλλα τα παιδιά ζητάνε καθαρή έξοδο. Όμως λίγες φράσεις τους αυτό ακριβώς κρύβουν. Για παράδειγμα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης, η δημιουργία της τελωνειακής Ένωσης και της ενιαίας αγοράς που είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία εκατομμύρια θέσεων εργασίας, και να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών για τους καταναλωτές και να στηριχτούν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες. Όμως η επιτυχία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη μιλάει με μια φωνή για την σύναψη εμπορικών συμφωνιών, έχοντας εκχωρήσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών της  στο υπερεθνικό όργανο-την Ε. Επιτροπή. Και η πρόταση των για κατάργηση της ελευθερίας διακίνησης των προσώπων θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Άρα ποιο λόγο ύπαρξης θα έχει μια τέτοια Ε.Ε.; Κανέναν.

Αυτές οι εξελίξεις στην ακροδεξιά ελπίζω να αφυπνίσουν όσους δημοκράτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα αυτών των εκλογών και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Αυταπάτες δεν επιτρέπονται. Θα τις πληρώσουν τα παιδιά  μας. Άσε που θα χαθούν τα ΕΣΠΑ και οι λοιπές ενισχύσεις. 

Αντώνης Τριφύλλης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ , πρώην στέλεχος της Ε.Ε.