Δια της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριαρχικός Θρόνος, επέτυχε να καταφέρει αρκετά βαρύ πλήγμα επί της πολυεπιπέδου προσπαθείας του Κρεμλίνου να επαναφέρει την Ουκρανία υπό καθεστώς γεωπολιτικής υποτελείας. Το πλήγμα κατεφέρθη και επί του γοήτρου της Ρωσίας, αλλά και επί των διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων –δεδομένου του πλούτου της Ουκρανικής Εκκλησίας– του Ρωσικού καθεστώτος και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ήταν, ίσως, αυτή η πλέον εμβληματική, αν όχι και η μόνη, μείωσις την οποία υπέστη στην Ουκρανία, το καθεστώς της Μόσχας, μετά την ένοπλη επέμβαση και προσάρτηση της Κριμαίας.

Η πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου υπήρξε ιδιαιτέρως θαρραλέα και ριψοκίνδυνη, διότι η Άγκυρα, πιστή στην Ρωσο-Τουρκική στρατηγική συνοδοιπορία, μάλλον πρέπει να επιφυλάσσεται να προβεί, εν καιρώ, εις αντίποινα, κατά του Πατριαρχικού Θρόνου, έστω και αν η σαφώς τεκμαιρωμένη Αμερικανική ενθάρρυνσις, προς αυτόν, την απέτρεψε, μάλλον να ασκήσει, εις πρώτη φάση, επαρκή πίεση υπέρ της συμμάχου της.

Ατυχώς, η αξία και η συνέπεια της υποστηρίξεως των θεσμικών Αμερικανικών φορέων, όπως του State Department και του Πενταγώνου, είναι μάλλον σχετική και αβεβαίας διαρκείας εν όψει της σπασμωδικότητος του Λευκού Οίκου και των περιέργων, απροκαλύπτως ευνοϊκών, διαθέσεων του ενοίκου του έναντι της Μόσχας. Εξ ου και κατά μείζονα λόγον, πρέπει να εκτιμηθεί η αποφασιστικότητα και το θάρρος του Πατριάρχου.

Εν τούτοις, γνώσται του εκκλησιαστικού χώρου εκτιμούν, μετά βεβαιότητος, ότι η όλη επί του προκειμένου τροπή των εξελίξεων πρέπει να προσκαλεί δυσφορία εις τους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας τα αισθήματα προς τον Πατριάρχη, πάντοτε κατά τους γνώστες του χώρου, δεν διακρίνει –κατά ηπία διατύπωση–, ιδιαιτέρα θέρμη. Συγχρόνως, είναι διαπιστωμένη και επανειλημμένως επιβεβαιωμένη από δημοσκοπήσεις η επιδοκιμασία, εις υψηλότατα ποσοστά, προς το καθεστώς του Κρεμλίνου και του Ελληνικού Κλήρου και τμημάτων της Ελληνικής πολιτικής τάξεως όλων των αποχρώσεων και –πρωτίστως–, της κοινής γνώμης της χώρας.

Π.Κ.Μ.

 

**