ΚΩΣΤΗΣ  ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ.,

Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις.

εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018.

 

Στο βιβλίο  με τον τίτλο: «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης  ή εκ πεποιθήσεως;», που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση, ο Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτει τη δική μου ματιά στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας από τότε που ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική. Όχι περιγραφικά, ούτε και συνολικά.

Δεν είναι μια απλή παράθεση άρθρων που έχουν γραφεί κατά καιρούς. Δεν είναι απολογισμός έργου. Δεν είναι προσπάθεια αποτύπωσης των γεγονότων και της ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι μια επισκόπηση της πορείας της χώρας μας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων. Το δικό του προσωπικό «παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα , από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά. Η προσέγγιση ενός Έλληνα που δηλώνει εχθρός της ακινησίας και οπαδός των ευρωπαϊκών και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η απεικόνιση της προσωπικής του επιθυμίας η Ελλάδα να γίνει μέρος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια κοινότητα αποτελεσματική, κατανοητή και φιλική στους πολίτες.

Είναι η απεικόνιση, επίσης, της «επιμονής» του στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και της απογοήτευσης, ενίοτε, καθώς οι εραστές της ακινησίας κερδίζουν πολύ συχνά τις μάχες.

Όσα παρουσιάζονται στα επί μέρους κεφάλαια του βιβλίου, είναι συνδεδεμένα με τις προσωπικές του μαρτυρίες και την ίδια την προσωπική του συμμετοχή, είτε στην Ευρωβουλή, είτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, είτε ως υπουργός σε διαφορετικές κυβερνήσεις. Η συμμετοχή σε όσα αναλύεις έχει το μειονέκτημα της υποκειμενικότητας, αλλά και το πλεονέκτημα της γνώσης από μέσα των προβλημάτων και των δυσκολιών που πολλές φορές υποτιμούνται σε μια θεωρητική ανάλυση, όσο υψηλού επιπέδου και καλών προθέσεων και αν είναι αυτή.

Στον τόπο μας όταν κάποιος μιλάει για τομές και ρήξεις επευφημείται από το σύνολο του ακροατηρίου, φτάνει οι τομές και οι ρήξεις να αφορούν τους άλλους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η λέξη «μεταρρύθμιση» που χρησιμοποιήθηκε στους «μνημονιακούς» χρόνους για να περιγραφούν αυτές οι τομές και οι ρήξεις, κατέληξε να είναι μια λέξη αντιπαθής, γράφει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αντιστάσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων ήταν και παραμένουν ισχυρές. Για αυτό και τα πράγματα αλλάζουν δύσκολα. Στην επισκόπηση που παρουσιάζεται στο βιβλίο, αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα. Πολλές μεταρρυθμίσεις που είχαν επισημανθεί ως αναγκαίες εδώ και 20-30 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα.

«Η παράθεση αποσπασμάτων ορισμένων άρθρων μου δεν γίνεται αυτοαναφορικά και αυτάρεσκα. Δεν γίνεται για να υπογραμμίσω πόσο δίκιο είχα σε κάποια επισήμανσή μου πριν από 10 ή 20 χρόνια. Αυτό έχει μικρή σημασία. Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται για να δείξω ακριβώς τη συνεχή αντίσταση που υπάρχει σε μεταρρυθμίσεις που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζει ο Κ.Χατζηδάκης  και συμπληρώνει πως το ευχάριστο, αλλά και ταυτόχρονα πικρό, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, στον βαθμό που έγιναν, πέτυχαν! Είχαν αποτελέσματα! Για την οικονομία, για τον φορολογούμενο, για τον μέσο πολίτη. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η επένδυση των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά, η οριστική διευθέτηση του θέματος της Ολυμπιακής, αλλά ακόμα και οι πιο πρόσφατες, όπως αυτές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, μπορεί να συκοφαντήθηκαν όταν πραγματοποιούνταν, σήμερα όμως φαίνονται τα αποτελέσματά τους. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Χωρίς την παρουσία καμιάς τρόικα και κανενός κηδεμόνα. Δεν χρειάζεται να είμαστε Ευρωπαίοι εξ ανάγκης, αλλά Ευρωπαίοι εκ πεποιθήσεως! Εμείς οι Έλληνες πρέπει να δούμε την ανάγκη να προσαρμοστούμε στις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και να βρεθούμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων, προχωρώντας μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον ανηφορικό δρόμο, τονίζει ο Κ.Χατζηδάκης. Έναν δύσκολο δρόμο που όμως οδηγεί στην κορυφή. Η πατρίδα μας πρέπει να κάνει τη δική της ανάβαση. Μια μεταρρυθμίσεων ανάβαση. Για αυτό, άλλωστε, επελέγη και αυτός ο τίτλος για το βιβλίο: «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις». Ένας δρόμος με συνεχή εμπόδια και δυσκολίες, που όμως αν ακολουθηθεί ως το τέλος οδηγεί σε αποτελέσματα. Σε ένα καλύτερο μέλλον. Για την πατρίδα μας. Για τα παιδιά μας.

 

*Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens  στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Το  βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Παγουλάτος και από τις εκδόσεις Παπαζήση ο Σωτήρης Ντάλης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.