«Κύπρος και ο Οδικός Χάρτης για την Ειρήνη» το νέο βιβλίο του Δρ Μιχάλη Μιχαήλ για την επίλυση του Κυπριακού, στο οποίο συμμετέχουν με κείμενά τους πρώην πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και Τουρκοκύπριοι ηγέτες.

Καινούργιο βιβλίο για το Κυπριακό εκδίδει ο κύπριος μελετητής και ακαδημαϊκός Δρ Μιχάλης Σ. Μιχαήλ, ένα πνευματικό πόνημα για το οποίο συνεργάστηκε με τον συνάδελφό του Δρα Yücel Vural.

Το βιβλίο, φέρει τον τίτλο «Cyprus and the Roadmap for Peace: A Critical Interrogation of the Conflict» («Κύπρος και ο Οδικός Χάρτης για την Ειρήνη: Μια Κριτική Εξέταση της Διένεξης» στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Edward Elgar) και αποσκοπεί στο να εισάγει στο δημόσιο διάλογο μία καινοτόμα παρέμβαση στο περί του Κυπριακού γίγνεσθαι, όπου, μεταξύ άλλων, καταγράφονται και σχολιάζονται, δυαδικά, oι θέσεις και οι προτεραιότητες των δύο πλευρών.

Στόχος μας, όπως είπε ο Δρ Μιχαήλ, είναι «η διεξαγωγή ενός ανεπίσημου διαλόγου πέρα από τα συνθήματα και τη διαδικασία συνθηκολόγησης, όχι μόνο μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά εντός των δύο κοινοτήτων».

«Μετά από σχεδόν μισό αιώνα χωρίς αποτελεσματική έκβαση, προφανώς οι Κυπριακές συνομιλίες», συνεχίζει ο Δρ Μιχαήλ «χρειάζονται αναθεώρηση και ίσως ριζικές αλλαγές. Το βιβλίο αποσκοπεί στο να συμβάλει στην αλλαγή της μέχρι τώρα δημόσιας συζήτησης -που μονοπωλείται από τα κέντρα εξουσίας- ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτή οι φωνές που έχουν απομακρυνθεί από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού».

Οι βετεράνοι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες Γιώργος Βασιλείου, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιαννάκης Ομήρου, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου είναι κάποιες από αυτές τις φωνές που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο και συμμετέχουν σ’ αυτό ως συγγραφείς, εκθέτοντας τις απόψεις τους για την διένεξη.

«Μετατρέποντας στόχους και αντιλήψεις, οι διάφοροι συγγραφείς, διερευνούν εναλλακτικά οράματα για το μέλλον της Κύπρου, προτείνοντας ρεαλιστικές, εφικτές, αλλά και πολιτικά προκλητικές ιδέες. Χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα, καινοτόμα και πολυεστιακή προσέγγιση, οι συγγραφείς συζητούν τις πρακτικές εφαρμογές των συγκεκριμένων λύσεων και εξετάζουν τις ριζικές διαφωνίες της διένεξης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Εξερευνώντας την ιδέα της ‘μετα-επίλυσης’ και την προοπτική μιας τέτοιας πραγματικότητας, το βιβλίο αναδεικνύει τα προβλήματα, τις προκλήσεις και την πολιτική δυναμική της Κύπρου. Συμπεριλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις του διαλόγου, ανασκόπηση της ελληνικής, τουρκικής και κυπριακής πολιτικής, αναλύει τον ενδιαφέροντα ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα εξετάζει διεξοδικά τις Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές προοπτικές της διένεξης, και τελικά προσφέρει προβληματισμό και διάλογο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον» καταλήγει ο Δρ Μιχαήλ.

Επαινώντας το βιβλίο, ο Επίκουρος Καθηγητής και Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Συγκρούσεων και Διαμεσολάβησης του Πανεπιστήμιου Bar-ilan Ιεροσολύμων, Jay Rothman, είπε ότι βιβλία όπως αυτό σπανίζουν. «Το βιβλίο αποτελεί μια πολύ ευπρόσδεκτη εξαίρεση. Βασίζεται στην αίσθηση του πιθανού και σπάνια βλέπουμε παρόμοιες πνευματικές προσπάθειες. Με αφετηρία την θεωρία διαφωτίζει την πρακτική διαδικασία και τα όσα έχουν προκύψει από αυτή με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιώντας την εμπειρική γνώση εμπλουτίζει την θεωρία. Είναι ένα βιβλίο-δέσμευση στην ειρήνη και μια προσεκτική ανάλυση της προόδου και των εμποδίων που οδήγησαν σε οπισθοδρομήσεις της όλης διαδικασίας επίλυσης της διένεξης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα παρέχει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών και δεδομένων. Προβλέπω ότι θα γίνει εγχειρίδιο για την επόμενη, και ελπίζω αυτή την φορά επιτυχημένη, ειρηνική επίλυση του Κυπριακού».

Στο βιβλίο συμμετέχουν με κείμενά τους, εκτός από τους πολιτικούς που προαναφέραμε, και γνωστοί Κύπριοι, Έλληνες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί, όπως οι: Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Aysu Basri Akter, Γιώργος Χρίστου, Başak Ekenoğlu, Altuğ Günal, Μαρία Χατζηπαύλου, Αλέξης Ηρακλείδης, Erhan İçener, Mιχάλης Κοντός, Νεόφυτος Λοϊζίδης, Μιχάλης Σ. Μιχαήλ, Νίκος Μουδούρος, İbrahim Özejder, Sertaç Sonan, Ahmet Sözen, και ο Yücel Vural.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα τέλη του Οκτωβρίου 2018 ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.e-elgar.com/shop/cyprus-and-the-roadmap-for-peace