ΠΑΝΑΓΗΣ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ

Εκδόσεις Ποταμός , Αθήνα 2018.

 

Με εμπειρίες από την Ελλάδα και άλλες περιοχές της υφηλίου, πολυμα­θής, αλλά και προσεκτικός ακόμη και στις λεπτομέρειες, ο Παναγής Βουρ­λούμης πραγματεύεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας τις αρχές και τη λογική της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης στις ιδιωτικές επιχειρή­σεις της χώρας μας. Βαθύς ερμηνευτής της μεγάλης εικόνας — του γενικού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος της σημερινής χρεοκοπημένης Ελλάδας — περιγράφει την εφαρμογή των αρχών αυτών σε μια μεγάλη κρα­τική εταιρεία και αντλεί χωρίς περιστροφές τα αναγκαία συμπεράσματα μετά την επαφή του «με ό,τι χειρότερο αλλά και ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα». Με οξυδέρκεια αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα ως την καθοδηγη­τική συνταγή διοίκησης και με θάρρος προτείνει την αναμόρφωσή του.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο από έναν τολμηρό, ολίγον θυμωμένο, διανοητή που συμβαίνει να είναι και ένας αποτελεσματικός, πρακτικός διοικητής επιχειρήσεων και τραπεζών.

Ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Τελείωσε το γυμνά­σιο στη Σχολή Μακρή και αποφοίτησε το 1960 από το London School of Economics. Έχει επίσης παρακολουθήσει το Ινστιτούτο Οικονομικής Ανά­πτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ κάτω από τον Γιώργο Γόντικα και από εκεί μετεπήδησε στον Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργα­νισμό (IFC) στη Washington DC, όπου έμεινε οκτώ χρόνια και αποχώρησε ως επικεφαλής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ασίας, για να ιδρύσει με όμιλο τραπεζών μία επενδυτική εταιρία στην Ινδονησία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και από το 1979 ως το 1981 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας. Το 1988 ίδρυσε με την τράπεζα Alpha την Alpha Finance που παρέμεινε ως το 2001, όντας συγχρόνως Πρόεδρος της Alpha Bank Romania. Ανέλαβε Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ το 2004 και παρέμεινε ως το τέλος του 2010. Είναι τώρα σύμβουλος στην N.M. Rothschild και Πρόεδρος στην Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας. Αρθρογρα­φεί τακτικά και έχει συγγράψει το βιβλίο Το Ασφαλιστικό με απλά λόγια.