ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ

 

ι τάφοι των ηρώων είναι η καρδιά των ζωντανών», είχε γράψει ο σπουδαίος Αντρέ Μαλρό και ταιριάζει απόλυτα με την ηρωική πράξη του Αρνό Μπελτράμ, του 44χρονου αξιωματικού της γαλλικής χωροφυλακής που έδωσε τη ζωή του, όταν πήρε τη θέση ομήρων μετά από διαπραγματεύσεις με το δράστη της πρόσφατης τζιχαντιστικής επίθεσης σε σουπερμάρκετ της πόλης Τρεμπ της Γαλλίας.

Το παράδειγμά του συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Λίγες μέρες αργότερα θύμα του ίδιου βάρβαρου σκοταδισμού υπήρξε η 85χρονη εβραία Μιρείγ Νολ, η οποία δολοφονήθηκε επειδή ήταν εβραία.

Oι συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις από τους μουσουλμάνους καμικάζι του ΙSIS σε χώρες της Ευρώπης, συντηρούν τον τρόμο και δείχνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το ζήτημα της ασφάλειας, αποτελεί πλέον τον πιο δύσκολο στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της τρομοκρατίας.

Πλέον, η έννοια της απειλής δεν ορίζεται μόνο από τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ κρατών ή εθνοτήτων. Έχουμε ήδη περάσει σε μια κατάσταση παγκόσμιας ανασφάλειας που χαρακτηρίζεται από κινδύνους που συνδέονται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Η τρομοκρατία του ISIS είναι «αποτελεσματική» γιατί καταστρέφει κάθε αίσθηση προσωπικής ασφάλειας.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, ζούμε, περισσότερο από ποτέ, την τραγωδία της επανάληψης, καθώς ο τρόμος επανέρχεται σαν τις εποχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι επανειλημμένως, Νίκαια, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, πάλι Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη και κανείς δεν γνωρίζει ποιες άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν. Για τον ISIS είμαστε όλοι σταυροφόροι και πρέπει να πληρώσουμε ή να περάσουμε συλλογικά στο Ισλάμ, υπογράμμιζε ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ. Τον Μπρυκνέρ δικαιώνει ο Ερντογάν με τις επιθέσεις του στους Ευρωπαίους ηγέτες, τους οποίους αποκαλεί σταυροφόρους, επειδή συνάντησαν τον Πάπα στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό στην ιταλική πρωτεύουσα των 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Απέναντι σε όλα αυτά τα νέα δεδομένα, έχουμε τις μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων κρατών να ενισχύσουν την εθνική νομοθεσία τους και να ενδυναμώσουν την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία. Όμως, προσοχή γιατί η παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαβρώσει τις ίδιες τις αξίες που βρίσκονται στο στόχαστρο των τρομοκρατών: τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως έχει υπογραμμίσει και η έκθεση της ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις απειλές.

Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στα κράτη που έχουν στοχοποιηθεί από τη διεθνή τρομοκρατία, έχει συνδεθεί πλέον με το κομβικό ζήτημα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας. Πρέπει με αφορμή και τη νέα συζήτηση για τη μετεξέλιξη της ΕΕ, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να δημιουργήσουμε μια ασφαλή Ευρώπη μέσα σε έναν καλύτερο κόσμο.

Τα πλέον αφοσιωμένα στην ευρω­παϊκή ενοποιητική διαδικασία, κράτη-μέλη, πρέπει να ενι­σχύ­­σουν τις πρωτοβουλίες τους στα θέ­ματα άμυνας και ασφάλειας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα για τα θέματα των νέων απειλών από την τρομοκρατία και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής , οι απειλές αυτές απαιτούν ως απάντηση τη χρησιμοποίηση συνδυαστικά του συνόλου των μέσων που διαθέτουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της (στρατιωτικά μέσα, συγκέντρωση πληροφοριών, αστυνομική και δικαστική συνεργασία, πολιτική προστασία κ.λπ.).

Το εθνικό πλαίσιο δεν είναι πλέον επαρκές και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, περιμένει περισσότερο από ποτέ ασφάλεια και προστασία και δείχνει σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Είναι απαραίτητο, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να καθησυχάσουν τους πολίτες μέσω της εφαρμογής ισχυρών μέτρων ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αισθάνονται οι πολίτες πως δεν είναι ασφαλείς. Ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει.

Θα νικήσουμε μόνο με τη συνοχή μιας ενωμένης Ευρώπης.

 

* Ο Σωτήρης Ντάλης είναι Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρόσφατο βιβλίο του, «Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, η Ελλάδα και ο Κόσμος», Εκδόσεις Παπαζήση 2018.

*