ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

εκδόσεις Παπαδόπουλος 2017.

 

Τα Επιχειρήματα ελευθερίας, είναι μια συλλογή 81 κειμένων. Το απόσταγμα σκέψης αλλά και ακτιβισμού των τελευταίων 20 χρόνων. Είναι ένα ανθολόγιο εφαρμοσμένου φιλελευθερισμού.

 

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται καλύπτουν θέματα όπως η φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα (µε έμφαση στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και του Τύπου, την ακαδημαϊκή ελευθερία, τα δικαιώματα που έχουν να κάνουν µε τον έλεγχο του σώματός µας, τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, των μεταναστών και των αδύναμων ομάδων).

 

Κείμενα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα ανθρώπων τόσο διαφορετικών όσο ο Σταύρος Τσακυράκης και ο Κώστας Μπαξεβάνης, η Ηριάννα και οι Χρυσαυγίτες, οι Ράδιο Αρβύλα και οι κομμουνιστές φοιτητές στο ΤΕΙ Χαλκίδας, ο Αλέξανδρος Βέλλιος και ο Σάββας Ξηρός, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν μαντίλα στην Ευρώπη, οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

 

Εξηγώ γιατί πρέπει να επιτρέπεται η ευθανασία, να μην απαγορεύεται ο λόγος μίσους, να έχουν το δικαίωμα πολιτικού γάμου και παιδοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί η πολυπολιτισμικότητα είναι επιθυμητή, γιατί ο εθνολαϊκισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία και γιατί η τελευταία πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων ακόμα και των εχθρών της.

 

Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην οικονομική ελευθερία αλλά και στο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να τη συνοδεύει για να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Ένα άλλο κεφάλαιο ασχολείται με το φαινόμενο της πολιτικής βίας που με εξοργίζει ενώ το τελευταίο και μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις ιδέες, τις έννοιες και τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο φιλελευθερισμό αλλά και τη δημοκρατική σκέψη στο σύνολό της.

 

Η συλλογή αποτελείται από άρθρα που έχουν δημοσιευθεί, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Τα έχω επεξεργαστεί ξανά σε βάθος, προσθέτοντας μια πλουσιότατη τεκμηρίωση για όσες/ους θέλουν να εμβαθύνουν στα επιμέρους ζητήματα. Με τη βοήθεια 32 φοιτητριών και φοιτητών μου από το Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης, την Φιλοσοφική και τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δίκαιο & Οικονομία» του ΠαΠει. Στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλαν καθοριστικά οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα μαθήματά μου τα τελευταία 16 χρόνια. Τους ευχαριστώ για όλα αλλά κυρίως για την έμπνευση και τις προκλήσεις που μου πρόσφεραν και μου επιφυλάσσουν.