Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016. Σελ. 224
Ισλαμικό Κράτος, Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Ελλάδα.
Πώς από τον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Bin Laden και της Al Qaeda φτάσαμε στις δεκάδες χιλιάδες «αλλοδαπούς» μαχητές της ISIS; Οι Ευρωπαίοι που αφήνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους για να προσχωρήσουν στις τάξεις των τρομοκρατών στη Συρία και στο Ιράκ είναι μη ενσωματωμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι; Η αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας δημιούργησε τον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό; Η δημιουργία τζαμιού στην Ελλάδα θα προσελκύσει μαζικά κύματα ισλαμιστών τρομοκρατών; Οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες μας προστατεύουν από ενδεχόμενη επίθεση της ISIS; Σκοπεύει η ISIS να επεκτείνει το «Χαλιφάτο» και στην Ελλάδα; Είναι οι πρόσφυγες τρομοκράτες; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει ή και να αποδημήσει το βιβλίο Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω.
Το βιβλίο δεν αποτελεί μια εκτεταμένη καταγραφή της γέννησης και της δράσης του Ισλαμικού Κράτους, ούτε και έναν οδηγό προβλέψεων για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί στόχος επιθέσεων, ή ένα συνολικό πλαίσιο απαντήσεων στην απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται σήμερα κυρίως μέσω της δράσης της ISIS. Στόχος του σύντομου αυτού τόμου είναι να βάλει τις βάσεις στη δημόσια συζήτηση για τον χαρακτήρα και τις διαστάσεις της απειλής από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, για τις επιπτώσεις της δράσης του για την Ελλάδα, για τον βαθμό και τον τρόπο που πρέπει να συνδεθεί το ζήτημα με τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα, αλλά και για τα πολλά και διαφορετικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνολική αντιμετώπιση της απειλής. Δεν αποτελεί επί της ουσίας μια εξαντλητική επιστημονική εργασία, αλλά μια περιεκτική μεταφορά της κατάστασης για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ασφάλειας της εποχής μας, αποτυπώνοντας με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο την επιστημονική συζήτηση απευθυνόμενο και στον αναγνώστη που δεν αναζητεί την εξειδικευμένη γνώση, αλλά μια εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι χωρισμένο σε τρία διακριτά μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στο Ισλαμικό Κράτος, όχι όμως απλώς ως μια καταγραφή της εμφάνισης και των χαρακτηριστικών του, αλλά εντάσσοντάς το σε ένα διττό πλαίσιο ανάλυσης: α) ως φαινόμενο της άναρχης διάστασης της παγκοσμιοποίησης και β) στο πλαίσιο της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης των νέων ανθρώπων. Η Ελλάδα και το Ισλαμικό Κράτος είναι οι δύο κυρίαρχες συνισταμένες του δευτέρου μέρους του βιβλίου με την ανάλυση να καλύπτει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από τη δράση της οργάνωσης, τη σύνδεση με τις μικτές ροές και το προσφυγικό, αλλά και την προβληματική γύρω από το πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας. Το τρίτο και τελευταίο μέρος καλύπτει το ζήτημα της απάντησης στην απειλή, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην πρόληψη και στην ανάγκη αντιμετώπισης και των ιδεολογικών πτυχών της εξάπλωσης της ISIS.