ΚΩΣΤΗ Ι. ΑΙΛΙΑΝΟY
Πρέσβεως ε.τ.
Ήταν μια σπουδαία στιγμή, γεμάτη συμβολισμό. Για την Ελλάδα. Για τον πολιτισμό μας. Εννοώ την επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα στην Ακρόπολη και το μουσείο της. Και ο συμβολισμός αυτός θα ήταν πληρέστερος αν, όπως προεβλέπετο, ο κύριος στόχος τής εδώ επισκέψεώς του ολοκληρωνόταν με την ομιλία του στην Πνύκα, το εστιακό σημείο της αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Πριν από 150 περίπου χρόνια, ο γάλλος Ερνέστ Ρενάν, ήταν αυτός που, συγκλονισμένος από το θέαμα του Ιερού Βράχου, νιώθωντας την «απλή και αληθινή ομορφιά…στον τόπο της τελειότητος» με την «Προσευχή επάνω στην Ακρόπολη» διέδωσε στον κόσμο της εποχής του το πνευματικό της στίγμα, της πολιτικής και της τέχνης, αφιερώνοντας τον ύμνο του στους λάτρεις του καλού και του ωραίου!
Η παρουσία του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στον Ιερό Βράχο απέπνεε κυρίως πολιτικό συμβολισμό. Μέσα στην γενικότερη οχλοβοή της επισκέψεως του αμερικανού προέδρου, τής τελευταίας τής 8ετούς θητείας του –επισκέψεως για την οποία ήταν φυσικό να σεμνύνεται ο ελληνικός λαός– θα πρέπει να αναδειχθή ο βαθύτερος παγκόσμιος συμβολισμός της χειρονομίας του αυτής. Μιάς χειρονομίας όχι στιγμιαίας, αλλά διαρκείας, εφ’ όσον το βίντεο της επισκέψεως αυτής αναρτήθηκε για αρκετό διάστημα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ως πρώτο μάλιστα θέμα, ένα βίντεο βραχύ αλλά πυκνό, το οποίο θαύμασαν εκατομμύρια θεαταί ανά τον κόσμο, σημείο αναφοράς της προεδρικής του θητείας.
Ήταν εντυπωσιακή η λιτότητα και η σεμνότητα στην όλη ατμόσφαιρα της επισκέψεως. Ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να ανέβη στον Ιερό Βράχο κατά την διάρκεια της θητείας του. Όχι μετά. Ανέβηκε μόνος. Μακρυά από τις συνήθεις υπηρεσιακές κουστωδίες που συνοδεύουν τους επισήμους. Μακρυά από την κάποια ματαιοδοξία άλλων επισήμων επισκεπτών. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήθελε να είναι μόνος, σε περισυλλογή. Έδειξε γνήσιο ενδιαφέρον τόσο για την Ακρόπολη όσο και για το Μουσείο, θαυμάζοντας τα «μάρμαρα». Το συνολικό body language του, ακόμη και το ενδυματολογικό, υπεδείκνυε την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζε το προσκύνημα του αυτό, τον σεβασμό του προς τον Τόπο, προσκύνημα που επιθυμούσε από την νιότη του, όπως είπε.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ήθελε να μεταδώσει ένα μήνυμα. Προς την ανθρωπότητα. Από την Ακρόπολη. Από την Πνύκα. Σαν κύκνειο άσμα της προεδρίας του. «Τα ιδεώδη που πρέπει να επιδιώκουμε. Τις αξίες που πρέπει να μας ορίζουν», όπως «της Δημοκρατίας, της έννοιας του πολίτου», που ξεπήδησαν από αυτόν τον τόπο, όπως ο ίδιος ανεγνώρισε. Ξεπερνώντας την στενή διάσταση της πολιτικής. Συνέδεσε το αρχαιοελληνικό παρελθόν με την σύγχρονη πραγματικότητα του κράτους. Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την αρχαία Ελλάδα για ό,τι προσέφερε στην ανθρωπότητα!
Έχω την εντύπωση ότι, όπως η αναμφισβήτητη επιτυχία μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες έσβυσε γρήγορα στην συνείδησή μας για να γυρίσουμε στην καθημερινότητα, έτσι και η πρόσφατη αυτή σπουδαία εμπειρία δεν συνεκράτησε όσο έπρεπε την προσοχή μας.
Και όμως! είναι αναζωογονητικό να επισκεφθούμε ξανά, με κάποιο βάθος χρόνου πλέον, με την σκέψη, την λιτή αλλά γεμάτη ουσία εικόνα που μας χάρισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Διότι στην καθημερινή τύρβη, η εικόνα αυτή μας ξεγλυστρά, ασυνείδητα, μέσα από φευγαλέες μόνον ματιές. Εικόνα που είναι σκόπιμο, συνειδητά να αποθησαυρίσουμε, ακόμη και να μεταλαμπαδεύσουμε ως Ελλάς, ως ελληνικός πολιτισμός. Να συγκρατήσουμε αυτό που μας αναλογεί, σε αυτήν την συμβολική χειρονομία, η οποία, στην καθημερινότητα της επαφής πιθανόν να εξανεμίσθηκε σε μια θολή ατμόσφαιρα…
Ας βοηθήσει η επίσκεψη αυτή του Προέδρου Ομπάμα, να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας, την αυτοπεποίθησή μας…