ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ.,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2016, σελ.448.
Από το 2010 η χώρα βιώνει την τραυματικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Κι όμως, στην κατεξοχήν εποχή της προσβάσιμης πληροφόρησης, απουσιάζει ένα εθνικά ενιαίο και συνεκτικό κυρίαρχο αφήγημα του πώς και γιατί φτάσαμε εδώ. Η εθνική αυτογνωσία συσκοτίζεται από μύθους, πλάνες, συνωμοσιολογία και επίμονη άρνηση της πραγματικότητας. Τα κείμενα αυτού του τόμου επιδιώκουν να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκρότησης ενός κοινού αφηγήματος και μιας συλλογικής αυτογνωσίας για την κρίση, σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του,
ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ένας από τους εγκυρότερους αναλυτές της ελληνικής κρίσης.
Η έκδοση χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα άρθρα να ακολουθούν χρονολογική σειρά και να αποτυπώνουν το πνεύμα και το κλίμα της κάθε περιόδου. Ο συγγραφέας έζησε και μελετά την κρίση υπό διάφορες ιδιότητες: ως ακαδημαϊκό αντικείμενο, ως αναλυτής γράφοντας, μιλώντας και διδάσκοντας για αυτή μέσα κι έξω από τη χώρα, αλλά και ως διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου του 2011 και Ιουνίου του 2012.
Χωρίς να καταφεύγει σε ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισμό, ο Γιώργος Παγουλάτος αναδεικνύει τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας και παράλληλα διατηρεί έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης.