Σειρά πρωτοβουλιών, όπου εντάσσεται η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λαμβάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να καταδικάσει τις προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά και να εκφράσει την ανησυχία του για τη ρητορική ένταση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο με στόχο να υπογραμμίσει την απολύτως σαφή ελληνική θέση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση να μην προκληθεί ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αποσταθεροποίηση

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα. Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο ανταγωνισμός των εθνικισμών, είτε μεταξύ κρατών είτε εντός της Τουρκίας για λόγους που αφορούν την τουρκική πολιτική σκηνή, δεν βοηθά κανέναν. Αντιθέτως αποσταθεροποιεί την περιοχή σε μια περίοδο στην οποία έχουμε την εξέλιξη τριών παράλληλων κρίσεων: την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής» είναι ο πυρήνας της θέσης που ανέπτυξε και στην κυρία Μέρκελ ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητώντας παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση για το Προσφυγικό, να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η συνομιλία εξελίχθηκε σε καλό κλίμα – μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας και η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσαν την ανάγκη να προστατευτεί η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία. Ακολούθησε αργότερα επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, ώστε να πέσουν οι τόνοι από τουρκικής πλευράς.«Οχι απλώς δεν αποδεχόμαστε, αλλά καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τη γείτονα των θεμελίων των μεταξύ μας σχέσεων. Δηλαδή, τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί θεμέλιο της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και ο ανταγωνισμός των εθνικισμών -οφείλω να σας πω- μας προβληματίζει πάρα πολύ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες στον Αντέννα, όπου στο ερώτημα για το αν βλέπει «θερμό επεισόδιο αλά Ιμια», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν επίσης ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού, αναλύοντας το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε τις προκλητικές αναφορές από τη γείτονα χώρα στα του Αιγαίου και όχι μόνο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης, μέγα επίτευγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ισχύει και θα ισχύει στο διηνεκές. Ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει περιθώριο για καμία ?γκρίζα ζώνη?».

Διευκρίνισε δε ότι το μόνο που μένει να διευθετηθεί είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις και στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις αυτές βάλλουν ευθέως κατά του Διεθνούς Δικαίου – στις προκλήσεις δεν θα απαντήσουμε με προκλήσεις αλλά και δεν θα τις δεχθούμε. Οι προκλήσεις θα έχουν την απάντηση που πρέπει και όποια άλλη απάντηση χρειαστεί».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προκλητικές οι αναφορές για τα Ιμια

Τη διεθνή νομική πραγματικότητα, που συμβάλλει στην εδραίωση των κανόνων καλής γειτονίας, υπενθυμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να απαντήσει στους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων ως προς το νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες και προκλητικές τις περί του αντιθέτου αναφορές». Επισημαίνει ακόμα: «Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά διεθνών συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Φώφη Γιωτάκη

 

Οχι στο «παιχνίδι» της Αγκυρας

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΕΤΗ 
Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Η έκρυθμη κατάσταση που σταδιακά διαμορφώνεται σε επίπεδο ρητορικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το καθεστώς των συνόρων του Αιγαίου και το πρόβλημα του Κυπριακού, και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επεκτείνεται και στις σχέσεις της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της.

Από τη στιγμή που οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, έχουν καθαρά εσωτερική πολιτική χροιά, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ AKP και κεμαλιστών. Συνεπώς, τα ελληνικά ΜΜΕ και οι Ελληνες αξιωματούχοι θα πρέπει να αποχρωματίζουν αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική πολιτική και η ελληνική κοινή γνώμη παίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της Αγκυρας.

Αδιαμφισβήτητα, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν έμμεση προειδοποίηση προς όλους τους γείτονες της Αγκυρας και τις συμμαχικές δυνάμεις της Τουρκίας στη Δύση, ότι το περιεχόμενό τους δεν θα περιοριστεί μεσοπρόθεσμα μόνο στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας, αλλά θα επεκταθεί και στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ η οποία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου διαθέτει τρεις στρατούς κατοχής στην Κύπρο, στη Συρία και στο Ιράκ. Το γεωπολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η περιοχή με ευθύνη των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, λόγω της εμπλοκής τους στη διαδικασία αποσταθεροποίησης της Συρίας και του Ιράκ με την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, έχει ωθήσει την Αγκυρα σε αυτήν την επιθετική πολιτική των τελευταίων μηνών στη Συρία και στο Ιράκ.

Επομένως, η Ελλάδα, όπως και στο Προσφυγικό, στην περίπτωση του Αιγαίου και της Κύπρου καλείται μόνη της να διαχειριστεί τη διαφαινόμενη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην αναμενόμενη συμμαχική αλληλεγγύη. Η ευθύνη για την άρση αυτού του αδιεξόδου έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον, η οποία θα πρέπει να αποκρυσταλλώσει την πολιτική της ενατένιση στη Συρία και στο Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσοχή, η απειλή είναι πραγματική

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Θ. ΜΑΖΗ 
Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, πρόεδρος Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρατηρούμε μια κλιμάκωση των πολεμοχαρών δηλώσεων από πλευράς τουρκικής ηγεσίας και αντιπολιτεύσεων, με τελευταία τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εάν και εφόσον τη λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Φοβούμαι ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να συσπειρώσει γύρω από το κόμμα του όλες τις εθνικιστικές, ακροδεξιές δυνάμεις της τουρκικής πολιτικής ζωής εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων και του δημοψηφίσματος που έπονται με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος, που θα τον μετατρέψει σε χαλίφη.

Με δεδομένο δε ότι ναυαγούν τα όνειρά του και στη Συρία, και στο Ιράκ, όπως και στην Κύπρο, ο Τούρκος ηγέτης εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να θέσει θέμα στο Αιγαίο, το οποίο θεωρεί τον ασθενέστερο κρίκο στην άλυσο των διεκδικήσεών του.

Θεωρώ ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του, ιδιαίτερα στις περιοχές μεταξύ Οινουσσών-Παναγιάς και κατά την περίοδο μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε θα φανεί εάν θα χορηγηθεί ή όχι βίζα σε όλους τους Τούρκους πολίτες προς την Ευρώπη.

Η παγίδα της τελωνειακής ένωσης

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΤΑΛΗ
Επ. καθηγητής διεθνούς πολιτικής και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η νέα δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας πως τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος και πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς, είναι χαρακτηριστική του νέου προσώπου που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία και κυρίως ο Τούρκος πρόεδρος.

Η μετάλλαξη του Ερντογάν σε αυταρχικό ηγέτη και η εγκατάλειψη εκ μέρους του της εικόνας ενός μετριοπαθούς ηγέτη που είχε κερδίσει την υποστήριξη της Ευρώπης, συνοδεύεται τους τελευταίους μήνες από δηλώσεις που αμφισβητούν τη συνέχεια της κεμαλικής παράδοσης.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που στόχευε κυρίως στην εσωτερική αντιπολίτευση, όμως ήταν προφανές πως θα δημιουργούσε πρόβλημα και στην ελληνική κοινή γνώμη. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν κινδυνεύει από δηλώσεις όπως αυτές του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου. Αυτή που κινδυνεύει είναι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μία εκνευρισμένη Τουρκία, λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό του στρατού της μετά το πραξικόπημα, με πολλά ανοικτά μέτωπα (Συρία, Κουρδικό) σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία, βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά από την Επιτροπή την αναστολή των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ, λόγω των υπερβολικών μέτρων καταστολής που λαμβάνει συνεχώς η Αγκυρα ύστερα από το πρόσφατο πραξικόπημα.

Βλέπει κυρίως τη Γερμανία να αντιτίθεται στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να προσανατολιστούν οι διαπραγματεύσεις σε ένταξη της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Ενα τέτοιο σενάριο έχει πολλά θετικά για την Τουρκία και τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ και κανένα για εμάς. Προσοχή!

Πηγή: http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/h_merkel_se_rolo_mesolabiti-64726554