Ένα σκαρί για ταραγμένες θάλασσες

Αν η Ελλάδα ήταν καράβι, τότε το 2019 θα ήταν η άφιξη σε ένα απάνεμο λιμάνι μετά από μια δεκαετή τρικυμία. Το αγκυροβόλι θα ήταν όμως πρόσκαιρο γιατί το καράβι θα έπρεπε να συνεχίσει το ταξίδι και οι θάλασσες εκεί έξω προβλέπονταν ταραγμένες. Θα έχουν τη διορατικότητα και την ικανότητα ο καπετάνιος, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα να αξιοποιήσουν τον χρόνο για να διορθώσουν τις ζημιές;

Read More

Από τη δεκαετία της κρίσης στη δεκαετία της πρόκλησης

Η δεκαετία 2009-2019 ήταν η δεκαετία της εκδήλωσης μιας κρίσης που επωάστηκε το λιγότερο όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Ήταν η δεκαετία της συνολικής δοκιμασίας των αντοχών της χώρας. Οικονομικών, θεσμικών, κοινωνικών, πολιτικών και κυρίως ηθικών.

Read More

Ευρωλιγούρηδες και ευρωφοβικοί

Ανήκω στη γενιά των «ευρωλιγούρηδων». Για εμάς που μεγαλώσαμε στην κλειστοφοβική Ελλάδα των συνταγματαρχών το όνομα «Ευρώπη» είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Σε θεράπευε από τις πολιτικές αναπηρίες της χώρας σου.

Read More

Τώρα είναι η στιγμή!

Και αν αντίστροφα από ό,τι συνήθως λέγεται, τώρα είναι η στιγμή; Η στιγμή να βγούμε από την πολύχρονη αδράνεια με την οποία αντιμετωπίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου;

Read More

Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε

Το 1999, όταν πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι η τακτική Σύνοδος Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 κρατών βρισκόταν σε μία μεταβατική φάση.  Επιχειρούσε να θέσει σε παράλληλη τροχιά τη διεύρυνση και την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

Read More

Τα σημάδια του τέλους μιας εποχής

Λίγες εβδομάδες  πριν τελειώσει η χρονιά, η Ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με θεμελιώδεις αλλαγές που μεταβάλλουν ριζικά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και τα οποία υποχρεώνουν λαούς και Κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το τέλος μιας εποχής που άρχισε  με την λήξη ενός παγκοσμίου πόλεμου.
Οι νικητές του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον…

Read More

Tι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στη Μεσόγειο

Η κριτική που ασκείται στο δημόσιο λόγο την επαύριο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης είναι μεν χρήσιμη αλλά δε δίνει λύση στο υπάρχον πρόβλημα. Η Ελλάδα καλείται άμεσα να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις μεσογειακές υποθέσεις. Καθώς η Γερμανία ήδη ετοιμάζει ειδική διάσκεψη για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη στις αρχές του 2020…

Read More

Λίγη περισσότερη αίσθηση μέτρου.

Ρίγη εθνικής συγκινήσεως και υπερηφανείας προεκάλεσε η δημοσία ανακοίνωσις της τελεσιγραφικής κλήσεως προς τον πρέσβυ της Λιβύης να καταθέσει, εντός προθεσμίας λίγων εικοσιτετραώρων, τα πλήρη κείμενα της τουρκολιβυκής συμφωνίας, διότι άλλως θα απελαθεί πάραυτα.
Ο συντάκτης του παρόντος ελπίζει ότι δεν θα υπαναχωρήσωμε. Εδώ, τουλάχιστον, έναντι αυτού του ταλαιπώρου –όπου, κατά το κοινώς λεγόμενον «μας παίρνει»–, ας παραστήσωμε την υπερδύναμη.

Read More

Archives

issuu.com (PDF)