Το στίγμα της δεκαετίας της κρίσης

Παρά τα τρία μνημόνια και τα οκτώ χρόνια σκληρών μέτρων, δεν έχουμε ακόμη πετύχει το ποθητό αποτέλεσμα. Η δουλειά στην ελληνική οικονομία παραμένει ημιτελής, τονίζει ο τέως διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Read More

Για μια Ευρώπη ενωμένη, ισότιμη και τεχνολογικά αναπτυγμένη

Πριν από ενάμιση χρόνο, βαριά σύννεφα είχαν μαζευτεί στον ορίζοντα της Ευρώπης, προμηνύοντας σφοδρή καταιγίδα. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, διάχυτη πολιτική σύγχυση και αβεβαιότητα βάραινε τον αέρα, ενώ είχαν αρχίσει μάλιστα να υψώνονται κύματα άγχους και αγωνίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Read More

Οι κληρονομίες της κρίσης και η στήριξη του ευρώ

Μην δίνεται σημασία σε όσους αμφισβητούν. Η Ευρώπη νικά. Η κρίση αποτέλεσε δοκιμασία για το ευρώ, αλλά το ευρώ βγήκε πιο δυνατό από αυτήν. Καθώς συζητούμε μέτρα για να ενισχύσουμε περαιτέρω το ενιαίο νόμισμα, αντιμετωπίζουμε το ίδιο παλιό ερώτημα.

Read More

Ποιος θα αλλάξει πρώτος;

Η Ευρώπη σε κρίση; Τίποτα καινούργιο. Από τη μια κρίση στην άλλη είναι η ιστορία των τελευταίων χρόνων και τα προβλήματα συσσωρεύονται. Οι ανυπόμονοι είναι έτοιμοι να την ξεγράψουν τη Γηραιά Ήπειρο. Όσοι όμως διατηρούν κάποιο αίσθημα ευθύνης και μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, επιμένουν.

Read More

Μανιφέστο για την Ευρώπη: ο Γόρδιος δεσμός

Όσα γράφουμε θα προτιμούσαμε να μην τα γράψουμε. Θα θέλαμε να μοιραστούμε την αισιοδοξία για μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις, να σταθεροποιήσουν το ευρώ και να υπερασπιστούν τις αξίες μας, με βάση τη «Λευκή Βίβλο» που υιοθέτησαν πριν από δύο χρόνια.

Read More

Εκλογές στην Τουρκία ή πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες σήμερα

Εκλογές στην Τουρκία σήμερα για δημοκρατία ή μήπως για κατάλυση της δημοκρατίας; Μήπως με άλλα λόγια έχουμε μπει στον ύπουλο δρόμο θανάτου της δημοκρατίας και δεν το συνειδητοποιούμε; Το πολυσυζητημένο βιβλίο των Steven Levitsky και Daniel Ziblatt «Πώς πεθαίνουν σήμερα οι δημοκρατίες» («How Democracies Die», Viking/Penguin, 2018) συζητά και αναλύει…

Read More

H αλήθεια, oι ανακρίβειες, οι σκοπιμότητες

Τώρα που η πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση για το Σκοπιανό απορρίφθηκε και η περιπόθητη συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη, χρήσιμο πιστεύω θα ήταν να γίνει μία νηφάλια αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΠΓΔΜ εναντίον Ελλάδος), την οποία ο Έλλην υπουργός Εξωτερικών επικαλέσθηκε ενώπιον της Βουλής (15/6/2018)…

Read More

Παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα

Υστερα από μια σύγχρονη «οδύσσεια» 8 ημερών που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή, το σκάφος έρευνας και διάσωσης Aquarius έφθασε στο λιμάνι της Βαλένθια της Ισπανίας, βάζοντας τέλος, την ώρα που γράφεται το άρθρο αυτό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τους παραπάνω από 600 διασωθέντες και το πλήρωμα του σκάφους.

Read More

Archives

issuu.com (PDF)