Με την επανένωση της πατρίδας μας μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον

Το 1992 είχαμε φτάσει στα πρόθυρα της λύσης. Από τότε πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια και λύση δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι ουσιαστικές συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί ζωντάνεψαν ξανά τις ελπίδες για κατάληξη σε μια τελική διευθέτηση. Η δυστοκία όμως σε μερικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε μερικά επιμέρους ζητήματα, επαναφέρουν πάλι το κλίμα της καχυποψίας και του φόβου.

Read More

Το μέλλον της ευρωζώνης και η Ελλάδα

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα, η κατάσταση φαίνεται πολύ πιο ομαλή, οι μείζονες ανισορροπίες διορθώθηκαν και η ευρωζώνη ανακάμπτει. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί, όμως, ότι τα προβλήματα επιλύθηκαν οριστικά ή ότι μια νέα κρίση μπορεί να αποκλειστεί. Αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης…

Read More

Η kolotumba και το άυλο εθνικό κόστος

Κάθε συνάντηση με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ είναι εκ προοιμίου σημαντικό επικοινωνιακό γεγονός. Περιέργως, το επικοινωνιακό ταλέντο του Αλέξη Τσίπρα σκιάζεται σε αυτές τις συναντήσεις: με τον Κλίντον από το χάντικαπ της γλώσσας, με τον Ομπάμα από τη διαφορά χαρίσματος, με τον Τραμπ από τον όγκο του ναρκισσισμού. Και στις τρεις όμως συναντήσεις ο έλληνας Πρωθυπουργός επιδίωξε…

Read More

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του δημόσιου διαλόγου για την εξωτερική πολιτική

Είναι δυστυχώς –πανθομολογούμενη– αλήθεια ότι ο ιστορικός των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας έχει σπάνια την ευκαιρία να συναντήσει περιόδους όπου οι στόχοι που τίθενται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας συνιστούν απότοκο μιας ορθολογικής ανάλυσης των περιορισμών και των ευκαιριών που θέτουν το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον της χώρας.

Read More

Να αγωνιστούμε για μία ισχυρότερη Ευρώπη!

Στις 25 Μαρτίου 1957, πριν από 60 χρόνια, τα ιδρυτικά κράτη υπέγραψαν τις Συνθήκες της Ρώμης. Η ημερομηνία αποτελεί ορόσημο του πιο επιτυχημένου εγχειρήματος για την ελευθερία, την ειρήνη και την ευημερία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Αξίζει, λοιπόν, να χαιρόμαστε. Επειτα από 60 χρόνια Ευρώπης βρισκόμαστε, ωστόσο, και σε ένα κομβικό σημείο.

Read More

Θα μείνουμε τελικά Ευρώπη;

Το εφιαλτικό ερώτημα ξαναπροβάλλει αμείλικτο. Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι φθάνουν στο συμπέρασμα ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ είναι εντελώς αβέβαιο ή ακόμη και προδιαγεγραμμένο: η χώρα θα αναγκασθεί αργά ή γρήγορα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εάν βεβαίως συμβεί αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά.

Read More

Θα είναι το 2017 έτος επανάστασης;

Θα είναι το 2017 – έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη «μεγάλη» Ρωσική Επανάσταση (1917) και 60 από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (δημιουργία Ευρωπαϊκής Κοινότητας / Ένωσης) – ο χρόνος της ευρωπαϊκής αντεπανάστασης; Το 2016, έτος Shakespeare (400 χρόνια από τον θάνατο του βάρδου), κλείνει με ζοφερό τρόπο.

Read More

«Παλαιά» και «Νέα» Διεθνής τάξη πραγμάτων

Εθνικιστές, κωμικοί, Brexit, τραμπίστες, παραμυθάδες, ακροδεξιοί, έντονες κοινωνικές αμφισβητήσεις στις κοινωνίες της κορυφής της παγκόσμιας πυραμίδας της ευημερίας. Κάτι αλλάζει, είτε σε ποσότητα είτε σε ποιότητα. Γίνεται ορατή μια νέα τάξη πραγμάτων, που αποσταθεροποιεί όλο και περισσότερο θεσμούς, πολιτικό σύστημα, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί.

Read More

Archives

issuu.com