Ο επιπόλαιος κύριος Στίγκλιτζ

Ένιωσα δυσάρεστη έκπληξη για τις δηλώσεις σας ότι συμμετείχατε μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς από τις ΗΠΑ στην εκπόνηση του Σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Ακόμα περισσότερο που και σήμερα θεωρείτε ότι ήταν «προσεκτικά μελετημένο» και δείχνετε μάλλον απογοητευμένος που τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Read More

Όταν η Γαλλία κάνει κουμάντο στην  Ένωση…

Η Γαλλία σταμάτησε τελικά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με  την Β. Μακεδονια και Αβανία. Μια βαθύτατα λάθος επιλογή με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση των Δ. Βαλκανίων  (που θα πρέπει να διορθωθεί στο αμέσως  επόμενο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πριν  ειναι αργά )…

Read More

Η κοινή ευρωπαϊκή αμηχανία

Η κοινή εξωτερική πολιτική δεν είναι το ισχυρότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Εύλογα, ίσως, αφού θα αποτελούσε τον ύστατο τομέα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Το γνωρίζουμε από την ιστορία της. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θεμελιώθηκε πάνω στην συνδιαχείριση των πρώτων υλών…

Read More

Αλλαγή ισορροπιών στη μέση Ανατολή

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δεν υπακούει σε καμία διεθνοπολιτική λογική. Αντίκειται στα συμφέροντα των ΗΠΑ και δυναμιτίζει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Read More

Θα επιστρέψει η ISIS;

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία (η τρίτη τα τελευταία χρόνια) έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την δημοσίευση ενός μεγάλου αριθμού εκτιμήσεων και αναλύσεων. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί αυτές τις ημέρες είναι ο…

Read More

Τα όρια στη σχέση Ένωσης – Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) υιοθέτησε ομολογουμένως μια αυστηρή θέση απέναντι στην Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της οποίας παρανόμως δραστηριοποιείται η Τουρκία διεξάγοντας γεωτρήσεις για την ανεύρεση φυσικού αερίου, κλπ.

Read More

Πολίτες, Κράτος και Ασφάλεια

Η ίδια η φύση της ασφάλειας τη συνδέει στενά και άρρηκτα με το κράτος. Όχι άδικα, μιας και η ασφάλεια είναι ένα από τα θεμελιακά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου.

Read More

(Πόσο) ωρίμασε πολιτικά η Ελλάδα;

Ωρίμασε πολιτικά η Ελλάδα; Την ημέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας σε νέα κυβέρνηση της χώρας με το υψηλό ποσοστό του 39,85% των ψήφων, ο «Economist» κυκλοφορούσε με ένα γυμνό κόκκινο εξώφυλλο και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η παγκόσμια κρίση του συντηρητισμού» («Τhe global crisis of conservatism»).

Read More

Archives

issuu.com (PDF)