Τα μικρά κράτη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ιστορία των πολέμων γράφεται από τη σκοπιά των ισχυρότερων κρατών που έλαβαν μέρος – των λεγόμενων Μεγάλων Δυνάμεων. Μικρότερα κράτη ενδιαφέρουν ελάχιστα – είτε ως απλά πιόνια, είτε ως αφορμές για δράση (ή αδράνεια) από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Read More

«Ευρώπη σήμερα, Ευρώπη αύριο»

Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον κ. Prodi για την ενημέρωση που μας έδωσε.  Ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική.
Θα αναφερθώ με συντομία στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο τα οποία και εν μέρει μεταφέρω και με τα οποία συμφωνώ.

Read More

“Παραδόξως νεωτερική” ή εξόχως αντιφατική;

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα θρησκευτικά που ουσιαστικά μετατρέπει τη διδασκαλία τους στην εκπαίδευση σε κατήχηση εγείρει το αναπόφευκτο ερώτημα πόσο εμπεδωμένη είναι η νεωτερικότητα, ο εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα.

Read More

Οι προοπτικές της ΕΕ μετά τις ευρωεκογές

Το κέιμενο αυτό γράφεται ενώ δεν είναι γνωστό το τελικό  αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όταν θα το διαβάζετε θα είναι. Αλλά ανεξέρτητα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα , οι προοδυτικές , δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις εκείνες που ενδιαφέρονται για την προοπτική της Ευρώπης…

Read More

Ο πλούτος της Ελλάδας. Σκέψεις για την ελληνική οικονομία του 20ού και 21ου αιώνα

Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον Πρόεδρό του Λουκά Τσούκαλη για την πρόσκλησή τους να δώσω την ετήσια διάλεξη του Ιδρύματος, πρόσκληση που με τιμάει ιδιαίτερα.

Read More

Ανατολική Μεσόγειος, γεωπολιτικές δυναμικές και Ελλάδα

Το γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σύμφωνα με όλους τους αναλυτές σε αναδιάταξη. Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
Η Αραβική άνοιξη δημιούργησε μια δυναμική η οποία, σε συνδυασμό με   γεωστρατηγικά παίγνια, τις χρόνιες αντιπαραθέσεις, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, το  μεταναστευτικό, ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός , το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, εντείνουν την αστάθεια και τροφοδοτούν  εστίες σύγκρουσης.

Read More

Archives

issuu.com (PDF)